Annons

Bygglov för hus med 20 lägenheter vid badhuset

Byggnadsnämnden i Trelleborg säger ja till bygglov för Prestera Förvaltning AB:s flerfamiljshus vid badhuset. Flera grannar har varit emot bygget.
Trelleborg • Publicerad 24 september 2009

TRELLEBORG. – Själv skulle jag vilja sätta igång bygget direkt, säger Lars Åberg, som är ägare till Prestera.

Lars Åberg befarar dock att bygglovet blir överklagat.

Annons

– Så det är svårt att säga när bygget kan komma igång, säger han.

Det är nu ungefär fyra år sedan Lars Åberg först väckte planera på att bygga ett flerfamiljshus på tomten där W-frös gamla byggnad ligger idag. Motståndet från grannar har hela tiden varit stort och många beslut har överklagats så långt det går.

Det grannarna främst vänder sig emot är att de tycker att huset är för högt och har för många våningar.

– Huset i bygglovet är inte högre än det får vara utom på en punkt, ett hisshus som sticker upp en bit ovanför gränsen, säger Stefan Ferm. Att huset har flera våningsplan än detaljplanen anger beror på att byggnadssättet ändrats och att man nu kan få in en våning till på samma höjd.

Ytterligare en avvikelse är att en ramp som leder ned till ett underjordiskt garage ligger för nära tomtgränsen.

– Men bestämmelsen om avståndet till tomtgräns handlar dels om insyn, dels om eldfara och det är inte aktuellt här, säger Stefan Ferm

Sammantaget anser byggnadsnämnden att det handlar om mindre avvikelser som man kan överse med och ger därför bygglov för huset.

Huset får cirka 20 lägenheter. En handfull av dem blir etagelägenheter längst upp i huset.

– Jag har ungefär 100 skriftliga förfrågningar om lägenheter i huset när det byggs, säger Lars Åberg. En hel del av dem har planer på att sälja sin villa och vill ha stora utrymmen även om de bor mitt i staden.

Han menar att det är synd att flera större byggprojekt i Trelleborg har stoppats just nu på grund av överklaganden.

– Trelleborg utvecklas och då måste vi kunna erbjuda bostäder också. Men vi har det här systemet och då får man acceptera det.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons