Annons

Byggfirman vill ha ett anpassat kollektivavtal

Villabyggen i bland annat Fuglie, Smyge, Falsterbo och Håslöv stannar upp om Byggnads verkställer sitt hot om blockad och strejk. Arbetsgivaren har i sin tur sagt upp alla 18 anställda.
Trelleborg • Publicerad 8 december 2004

Konflikten mellan Entreprenadgruppen i Skåne AB och Svenska Byggnadsarbetareförbundet, som har pågått sedan i somras, handlar om att byggfirman vägrar teckna förbundets befintliga kollektivavtal.

Under tisdagen hölls medlingsförhandlingar, men utan att parterna kom fram till en lösning.

Annons

– Vi lyckades inte komma ända fram. Det är tråkigt att behöva gå så här långt, men tyvärr har vi inget val. Företaget vill skapa sig en egen nisch och vägrar inordna sig under gällande avtal, säger förbundets representant i Malmö Roland Ljungdell.

Enligt en av byggfirmans delägare, Gunnar Bohlin, är det förbundets fel att man inte nått en lösning.

– Vi vill absolut teckna kollektivavtal, men det bör anpassas till den verksamhet vi driver, säger han.

I går meddelade han sina anställda om att alla sägs upp.

– Det är den bittra utgången, att 18 personer blir arbetslösa och att jag inte kan färdigställa mina hus, säger Gunnar Bohlin.

Hur förbundet ska agera efter beskedet om uppsägningarna har de ännu inte tagit ställning till.

– Vi har precis fått beskedet och kommer att titta på detta tills på torsdag, säger Roland Ljungdell.

Främst är det ackordlönesystemet som firman vill ha bort ur avtalet.

– Ackordlön innebär att jobba under tidspress. Det går inte ihop med de kvalitetsbyggen som vi håller på med. Våra kunder betalar extra för kvalitet, säger Gunnar Bohlin.

Enligt honom är inte heller företagets anställda intresserade av ackordlön. Ungefär en tredjedel av firmans byggjobbare är medlemmar i Byggnadsförbundet.

Annons

Byggföretaget startades av fem egenföretagare i våras och har i dag arton anställda, varav cirka hälften bor i Trelleborgs kommun. För tillfället bygger man villor utanför Fuglie, i Smyge, Falsterbo, Håslöv, Abbekås, Malmö, Klagshamn och Hjärup.

– Vi har alla varit byggare i många år och eftersom vi ville utöka verksamheten beslöt vi att gå samman i våras, säger Bohlin.

Redan då visste delägarna att de inte gillade kollektivavtalet som fanns.

– Men vi trodde att vi skulle kunna komma fram till en lösning eftersom vi har en tydlig affärsidé som vi står för. Våra anställda har i övrigt helt avtalsenliga löner, försäkringar och annat. Vi följer avtalen i betydligt större utsträckning än många andra företag i branschen, fortsätter Bohlin.

Han menar att förbundet agerar stelbent. Något som Byggnads Roland Ljungdell naturligtvis inte håller med om.

Enligt parterna har den här konflikten inget att göra med den pågående arbetstvisten mellan Sverige och Lettland. Den grundar sig i förbundets blockad mot ett lettiskt byggföretag som vägrar teckna svenskt kollektivavtal för sina lettiska anställda.

Entreprenadgruppen i Skåne AB är svenskägt och har enbart arbetskraft från den svenska arbetsmarknaden.

Camilla Erkenfeldt Widestrand

0410-545 41

camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons