Annons

Bygget vid Stavstensudde kan starta 2009

Nu startar arbetet med planeringen av det nya området med 800 bostäder vid Stavstensudde, Maglarps strand.
Trelleborg • Publicerad 24 oktober 2007

Det är NCC och Dagon som planerar för en jätteutbyggnad i området väster om den första etappen på Stavstensudde. Det nya området kallas Maglarps strand.

- I planerna finns en varierad byggnation med i huvudsak grupphus, i form av villor och radhus, men även flerfamiljshus, säger Stefan Ferm, stadsbyggnadschef i Trelleborg. Sammanlagt handlar det om ungefär 800 nya bostäder.

Annons

Stefan Ferm har lokaliserat ett antal problem med utbyggnaden.

- För det första är det skjutbanan. Där måste man göra stora förändringar om skjutbanorna ska kunna ligga kvar och nybyggena ska kunna genomföras, säger han.

Det handlar om att ta bort vissa vapenslag, som till exempel k-pistskyttet. Stefan Ferm nämner även skyttet på långt håll och älgskyttet som verksamheter som troligen inte kan ligga kvar om man ska kunna bygga invid skjutbanorna. Pistolskytte och bågskytte innebär ganska små problem.

- Troligen måste man också bygga skjuthallar och höja vallarna, säger han.

Stefan Ferm menar dock inte att det är ett antingen - eller som gäller, att bostäderna och skjutbanorna inte kan existera sida vid sida.

- Om man gör en rad förändringar, så kan det gå, säger han.

Det andra problemet enligt Stefan Ferm är att delar av den föreslagna bebyggelsen ligger havsnära. Det handlar om stråk av byggnader som går ner mot kusten längs småvägar.

- Där har vi ju problemen med en eventuell framtida höjning av havsnivån att ta hänsyn till, säger han.

Det tredje problemet är vägdragningarna i området.

- Vi säger nej både till att låta genomfartstrafiken gå längs kustvägen som i dag och definitivt till att leda den genom det nya bostadsområdet, säger han. Genomfartstrafiken måste lösas på något annat sätt.

Annons

Stefan Ferm menar att förslaget till exploatering av det nya området är tilltalande.

- Det är ett modernt tänkande som ligger bakom detta, säger han. Enligt planerna skulle det bli ett betydligt mer stadsliknande område än första etappen på Stavstensudde, säger han.

I planerna ligger flerbostadshus längs gator invid tvåvånings radhus.

- Där kan man tänka sig att ha lokaler i bottenplanen, säger Stefan Ferm. Med en utbyggnad av så här många nya bostäder kommer det att finnas ett behov av service, som butiker bland annat.

Byggnadsnämnden beslöt på sitt sammanträde i tisdags att godkänna förslaget för samråd.

- Om allt går så snabbt det kan gå så kan utbyggnaden starta 2009, säger Stefan Ferm. Jag tror dock att hela områdets utbyggnad drar ut på tiden.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons