Annons

Byggdamm kan ge KOL

Byggdamm skadar hälsan allvarligt för många byggarbetare. Den svåra sjukdomen KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom, förknippas oftast med rökare. Men den drabbar även ickerökande personer som arbetar i miljöer med mycket damm från cement, betong och mineralfibrer visar en ny undersökning.
Trelleborg • Publicerad 27 februari 2004

Till sommaren ska ombyggnaden av Trelleborgs lasarett vara färdig. Arbetet har tidvis varit mycket smutsigt. - Byggen är ju röriga arbetsplatser och damm är ett generellt problem överallt, säger Ola Olsson som är skyddsombud för byggarbetarna. Resultaten av den nya undersökningen har väckt en del diskussioner på bygget den senaste tiden. Ola Olsson sparkar lite i byggdammet på golvet inne i lasarettets blivande entréhall. - Det gäller att städa och hålla rent. Man får använda luftrenare och dammsugare istället för kvastar som rör upp dammet, säger han. Ola Olsson har arbetat som byggnadsarbetare i tio år. Att man kan få en svår lungsjukdom av arbetsmiljön är något han tänker på. Smutsen kan stundtals kännas i kroppen. - Ibland när man har jobbat en hel dag i damm kommer man hem med täppt näsa och torr hals. Enligt arbetsledaren Christer Håkansson försöker man på olika sätt undvika att de anställda utsätts för smutsen. - Vi har ju arbetsrotation. Ingen ska behöva stå i en smutsig miljö åtta timmar om dagen, säger han. Han menar att man till de riktigt dammiga jobben brukar ta in entreprenörer. De är ofta bättre utrustade för den sortens arbeten och kan därför skydda sig. Bland de som arbetar på bygget är många entreprenörer. Alla ska hålla rent efter sig men det är inte alltid som det fungerar. - Ibland får vi avbryta arbetet bara för att städa, säger Christer Håkansson. Fast det riktigt finkorniga dammet, det som inte syns, är svårt att bli av med. På hjärt- och lungsjukas förening oroar man sig för uppgifterna i undersökningen. - Vi förbereder oss för den här nya gruppen sjuka, säger Sune Andersson på hjärt- och lungsjukas förening i Trelleborg. Vi är rädda för att det kommer bli ganska många nu när det avslöjats att inte bara rökare drabbas. Den nya gruppen sjuka har kommit fram i en omfattande undersökning som genomförts av forskare i Göteborg, Umeå och Sundsvall. Under nästan 30 år har forskarna följt 200 000 personer i skadliga miljöer och jämfört dem med 116 000 personer som inte varit det. Enligt undersökningen löper ickerökande byggnadsarbetare som arbetar i dammiga miljöer dubbelt så stor risk att dö i KOL än de som har en hälsosammare arbetsplats. TEXT: Kristofer Naess

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons