Byggboom i Höllviken – 59 nya lägenheter

Spaden är i marken för det nya lägenhetsbygget i nordöstra delen av Höllviken. 2009 står sex hus med 59 lägenheter klara.
Trelleborg • Publicerad 26 november 2007
2009 beräknas de första lägeneterna i Peabs bygge vara inflyttningsklara. Ett par år senare står en ny skola färdig på marken intill. Illustration: Sydark arkitekter
2009 beräknas de första lägeneterna i Peabs bygge vara inflyttningsklara. Ett par år senare står en ny skola färdig på marken intill. Illustration: Sydark arkitekterFoto: 

– Det här är mycket positivt, det behövs lägenheter på Näset, säger Nils-Ola Roth (m), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Vellinge kommun.

Bristen på lägenheter i Höllviken är stor, många äldre vill flytta från sina hus till ett bekvämare boende.

Ett alternativ kan då bli Granviksvägen i den nordöstra hörnet av samhället.

Lägenheterna som byggs är tvåor, treor och fyror mellan 62 och 102 kvadratmeter. Insatserna ligger på mellan 2,5 och fyra miljoner kronor.

Under resans gång har Peab tvingats ändra en del i husens utformning. Vid miljö- och byggnadsnämndens sammanträde i oktober beslutade nämnden att skicka tillbaka ärendet till Peab för omarbetning. Bland annat har man gjort större avstånd mellan de sex huskropparna.

– Vi tyckte att området blev lite väl kompakt i det första förslaget. Nu blir det mer luft mellan husen, säger Staffan Andersson, stadsarkitekt i Vellinge kommun.

Miljö- och byggnadsnämnden gillade inte heller den ursprungliga röda färgen på husen. Nu blir husen i en mer gulaktig ton som enligt nämnden smälter bättre in i omgivningen.

Dessutom placeras en del balkonger i nordlig riktning.

– Det kommer att bli en fantastisk utsikt mot Öresundsbron, säger Staffan Andersson.

I slutet av oktober inledde Peab markarbetena i området, och förberedde för vatten- och avloppsanslutningar. Nästa steg blir att...

2009 beräknas lägenheterna vara inflyttningsklara.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.