Annons

Byggboom hos Trelleborgshem – 300 lägenheter på gång

Trelleborgshem har över 300 nya lägenheter på gång. Efter många år av i stort sett bara förvaltning av det man haft befinner sig kommunens bostadsbolag nu i en fas med många projekt på gång. ”Men man måste vara vaksam för vad som händer runtom så att vi inte står med tomma lägenheter igen”, säger vd Pia Jönsson.
Trelleborg • Publicerad 22 september 2018
Pia Jönsson, vd för Trelleborgshem.
Pia Jönsson, vd för Trelleborgshem.Foto: Tomas Nyberg

Trelleborgshem har i dag 2026 lägenheter. Men flera byggen är igång eller beräknas påbörjas inom de närmsta åren. Målet är att företaget ska öka sitt bestånd med i snitt 95 lägenheter om året fram till 2020.

– Det är den investeringsplanen vi jobbar med nu, berättar vd Pia Jönsson.

Annons

Men det är stundtals en svår ekvation att få ihop. Dels ska företaget få tag i byggbar, helst redan detaljplanelagd mark, och dels så får markpriserna inte dra iväg alltför mycket. Företaget gör vad det kan för att hålla byggkostnader, och därmed hyrorna nere.

– En metod är att försöka använda oss av serietillverkade hus, säger Pia Jönsson och förklarar att man på Sockerbrukstomten kunde använda sig av ett redan färdigupphandlat koncept via allmännyttans branschorganisation Sabo.

Även om det är Trelleborgs kommun som äger Trelleborgshem får företaget inte köpa mark till lägre pris eller få en gräddfil i samhällsbyggnadsnämnden.

– Vi verkar på samma marknad som alla andra fastighetsbolag. Vi får inte ha några fördelar. Skulle vi få det så räknas det som otillbörlig konkurrens, säger Pia Jönsson.

Just nu är produktionspriserna extra höga. Den rådande högkonjunkturen har pressat upp priserna på såväl byggmaterial som arbetskraft. Enligt Pia Jönsson kan alltför detaljerade detaljplaner också göra att byggen blir onödigt dyra.

– Det kan till exempel vara som det förslag som nu finns för området vid Övre. Där har man ritat in ett antal verksamhetslokaler i bottenplan. Men i nuläget är det kanske inte så hög efterfrågan på dessa vilket kan göra att det blir outhyrt. Lite mer flexibla detaljplaner hade varit bra i längden, menar hon.

Precis utanför dörren till Trelleborgshems kontor pågår just nu företagets största byggprojekt.

– Den förmånen får man väl inte fler gånger, att följa ett av våra byggen så nära, säger Pia Jönsson som tycker att det är spännande att se hur de två huskropparna på den gamla bryggeritomten tar form.

I april nästa år ska de första 53 lägenheterna i kvarteret, som heter Sparven, vara klara för inflyttning. Och redan nu har man påbörjat uthyrningen. Precis som när lägenheterna på Sockerbrukstomten lades ut började man med att ge redan befintliga hyresgäster inom Trelleborgshem första tjing. Intresserade fick helt enkelt ställa sig i kö utanför Trelleborgshems kontor en lördag för att teckna sig för en av lägenheterna.

– Det kom intresserade av alla typer av lägenheter, på alla våningsplan och det var personer i alla åldrar. När vi tittade på var de bor i dag så var även det väldigt spritt, säger Pia Jönsson som menar att metoden gör att man kan få loss en del lite billigare lägenheter i det befintliga beståndet.

Annons

– Då stimulerar vi flyttkedjorna, säger hon.

Pia Jönsson, vd för Trelleborgshem.
Pia Jönsson, vd för Trelleborgshem.Foto: Tomas Nyberg

Sedan tre år tillbaka är Trelleborgshem anslutet till Boplats syd, en bostadsförmedling som verkar över flera kommuner i sydvästra Skåne med en gemensam kö. Det har gjort att intresset för att bo i Trelleborgshems lägenheter har ökat bland människor från andra kommuner och den genomsnittliga kötiden är nu cirka tre år för en lägenhet.

– Men behovet matchar inte det som kommer ut på marknaden. De som har svårast att få lägenheter är unga, studenter och nyanlända. Det går fortare att få en nyproducerad lägenhet, säger Pia Jönsson.

Förutom att jobba med boendeförtur, så som på Sockerbrukstomten och nu i kvarteret Sparven, så kommer man framöver att göra vissa lägenheter tillgängliga bara för just unga bostadssökande.

– En viss procent kommer att gå till unga under 25 år. Till exempel kan det vara en mindre lägenhet som ligger på fjärde våningen i en fastighet utan hiss, säger Pia Jönsson.

Samtidigt kommer man att göra det möjligt att ge boendeförtur för dem som bor inom Trelleborgshem till en lägenhet på markplan eller i en fastighet med hiss för att underlätta för dem som av olika anledningar behöver byta till en mer tillgänglig bostad.

Förutom satsningar på flera platser inne i Trelleborg har företaget nu för första gången på många år flera projekt på gång i orter utanför staden. I Skegrie har man precis påbörjat markarbeten för 36 lägenheter i det som benämns som Skegrie öster. Och i Smygehamn köpte företaget nyligen två tomter där man planerar att bygga lägenheter och radhus.

– Vår strategi är även att bygga i utvecklingsorterna. Där försöker vi nu hitta mark, säger Pia Jönsson och konstaterar att, förutom boendet för 55+ i Smygehamn som stod klart 2014, så har företaget inte byggt något utanför stadsgränsen sedan 2007.

– Det var till boutställningen på Serresjö, som vi är väldigt nöjda med, säger hon.

Men att bygga nytt och vara kommunens största bostadsbolag får inte heller bli ett självändamål menar Pia Jönsson.

Annons

– Vi måste hitta balansen och vara vaksam för vad som händer runtomkring så att vi inte står med tomma lägenheter igen. Tiderna kan ändras och det kan gå snabbt.

Hon började arbeta på Trelleborgshem redan 1993 som ekonomichef, innan hon tog över vd-rollen för fem år sedan. Mycket var annorlunda jämfört med i dag menar Pia Jönsson och konstaterar att företaget under många år i stort sett bara sysslade med ren förvaltning av det bestånd man hade

– Det var ett helt annat Trelleborg då, med många tomma lägenheter. Historiskt sett har vi haft mycket outhyrt, säger hon och ger Fagerängen som ett exempel på ett bostadsområde som plötsligt stod halvtomt när det var färdigbyggt på 1970-talet.

– Då började man bygga om lägenheter till förskolor och äldreboenden i stället, säger hon.

I dag tycker hon att just det området har ett oförtjänt dåligt rykte bland många trelleborgare.

– Området ligger i en fin miljö och har lägenheter med väldigt bra planlösningar. Det är många hyresgäster som bott där i många år och som inte vill bo någon annanstans.

Efter flera boendedialoger med hyresgästerna i området är man nu också i full gång med att bygga om gårdarna och att byta ut miljöhusen till en underjordisk variant.

– Vi har också byggt ett utegym på området som blivit väldigt populärt, säger Pia Jönsson.

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons