Byggboom för bostäder i Trelleborg

Sex olika projekt kan ge flera hundra nya lägenheter i Trelleborg inom några år. Snart är de 48 första lägenheterna klara i kvarteret Kronan.
Trelleborg • Publicerad 11 februari 2007

Under många år stod byggandet av flerfamiljshus i Trelleborg i princip helt stilla. Sedan 2002 har det byggts fyra nya flerfamiljshus med sammanlagt 81 lägenheter. Senaste tillskottet är Trelleborgshems fastighet på gamla Glasmästeritomten på Algatan som stod färdig i somras med 19 seniorlägenheter.

Och byggandet tycks nu fortsätta i hög fart. Flera fastighetsbolag är antingen igång med byggen eller planerar för att bygga. Abitares nya fastighet vid Järnvägsgatan/Johan Kocksgatan ska stå klar för inflyttning efter sommaren och nästa vår ska 40 seniorlägenheter byggda av Alsingevallen vara klara på den tomt där Norra Skolan låg. På kommunen pågår just nu planarbete för ytterligare flerfamiljshus på fyra olika platser inne i staden.

Två av dessa ligger längs Hamngatan. Dels i kvarteret Herkules där Tryckarehusen står i dag och dels kvarteret Skonaren mitt emot där det i dag finns ett parkeringshus.

Ett par hundra meter längre österut, i kvarteret Skarpskytten, finns planer på att bygga två hus intill Musik- och Dansskolan. Det ena föreslås bli 15 våningar högt.

Även i kvarteret Sparven vid Forum finns planer på att bygga bostäder.

– För några av dessa platser finns det fortfarande mycket frågetecken, säger stadsarkitekt Stefan Ferm.

Samtidigt påpekar han att det i kvarteret Betan vid Bryggaregatan där det gamla sockerbruket låg finns möjligheter att bygga bostäder.

– Där kan det bli cirka 50 bostäder. Marken ägs redan av Trelleborgshem och detaljplanen tillåter bostäder. Men någon förfrågan har inte kommit in ännu från Trelleborgshem.

Akelius har tidigare fått bygglov för 57 lägenheter vid Östrebro men har aviserat att man avvaktar med byggandet.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.