Annons

Byborna kräver 30

Invånarna i Steglarp protesterar mot att bilarna tillåts köra 70 km/timmen genom den lilla byn. De vill ha sänkt hastighet.
Trelleborg • Publicerad 25 augusti 2003
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG Polisen stödjer bybornas förslag att vidta åtgärder. Inspektören Peter Dahl meddelar att han tycker att det är fel att det är 70. "Sikten i byn är nersatt av byggnationer och vegitation. I byn förekommer två kurvor", noterar han i ett yttrande till länsstyrelsen. Länsstyrelsen säger blankt nej till en sänkning och går därmed på Vägverkets linje - trots att beslutet grundar sig på mätningar som gjordes för åtta år sedan. Enligt den utredningen är det inte tillräckligt många fordon som passerar genom byn per dygn för att en sänkning ska kunna genomföras. - Det är idiotiskt att det inte sker någon hastighetsminskning. Dessutom kvittar det hur många bilar som kör här varje dag och kväll. Faktum är att många kör förbi alldeles för fort. Risken är stor att det sker en olycka om inget ändras. Det är redan flera personer som har skadats genom åren, säger Katarina Lundquist som har kämpat för en sänkning under den senaste tiden. Byalaget i Steglarp/Fuglie är eniga: de vill få ner den högsta tillåtna hastigheten till 30 kilometer i timmen. - Vi måste få ett stopp på det här trafiksäkerhetsproblemet. Jag känner oro när barnen är ute och leker. En del bilister kör som dårar, säger fyrabarnsmamman Sandra Nilsson. Steglarps by ligger i det nordvästra hörnet av Trelleborgs kommun, några kilometer norr om Fuglie. Samhället har ett 15-tal hushåll och utgörs av cirka 30 invånare. - Vi ska överklaga länsstyrelsens beslut. Jag hoppas att beslutsfattarna tar sitt förnuft till fånga den här gången och inser att något måste göras, fortsätter Katarina Lundquist. Per-Olof Persson, som också bor intill vägen, har samma åsikt: - Det är bedrövligt att 70 kilometer/timmen tillåts. Ändras det till 30 så är jag övertygad att de förbipasserande förarna skärper uppmärksamheten, säger han.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons