Annons

Bybor tog chansen att fråga

"Kommer de nya lyktstolparna få samma färg som de gamla? De är ju rostiga och fina, menar jag". När Östra Grevie-borna bjöds in till informationsmöte om den framtida pågatågsstationen var det högt och lågt bland frågorna.
Trelleborg • Publicerad 11 juli 2013
När pågatågen börjar rulla mellan Trelleborg och Malmö innebär det förändringar i busstrafiken. Mikael Thylander från Skånetrafiken informerade om vilka hållplatser som dras in.
När pågatågen börjar rulla mellan Trelleborg och Malmö innebär det förändringar i busstrafiken. Mikael Thylander från Skånetrafiken informerade om vilka hållplatser som dras in.Foto: Anna Wahlgren
Annette Bengtsson är trafikingenjör i Vellinge kommun och fick svara på många frågor under informationsmötet på Östra Grevie folkhögskola i går kväll.
Annette Bengtsson är trafikingenjör i Vellinge kommun och fick svara på många frågor under informationsmötet på Östra Grevie folkhögskola i går kväll.Foto: Anna Wahlgren

En del kom av ren nyfikenhet, andra på grund av oro. Många av de drygt 40 personerna som i går kväll deltog i informationsmötet på folkhögskolan bor så nära den planerade tågstationen att de kommer att erbjudas extra bullerdämpande åtgärder på sina hus och tomter.

– Vi har planerat för en hel del bullerdämpning både i form av plank och vallar, berättade Sofie Ulvestad från Trafikverket.

Annons

En som kommer att bo precis intill spåren är Kerstin Lundberg. Hon är uppvuxen i byn och har tydliga minnesbilder från åren då persontågen ännu stannade i Östra Grevie, men också från alla de år som man planerat för att få tillbaka tåget.

– Den nya vägen, väster om stationen, ska byggas på min fars mark. Den vägen har jag ju hört talas om sen jag var så här liten, säger hon och måttar i luften.

Nu ser hon fram emot att det ska bli verklighet.

– Jag tycker att hela projektet är spännande. Jag tror att det är övervägande positiva åsikter i hela byn faktiskt, säger hon.

Hennes barndomsvän Saga Almén som även hon bor kvar tillsammans med sin man Leif Almén är också positiv. Paret som tills för några år sedan drev macken och jourbutiken tror att tågstationen blir ett lyft för byn.

Oavsett inställning var det alltså mycket frågor på gårdagens möte. Trafiken var ett hett ämne. Tanken är att tågstationen i byn även ska användas av pendlare som bor i närheten, bland annat i Trelleborgs kommun. De väntas ställa bilen på pendlarparkeringen i byn och sedan ta sig vidare med pågatåget. Flera bybor befarar att de bilisterna kommer att välja att köra på den gamla landsvägen, genom byn, i stället för på 101:an så som Trafikverket och Vellinge kommun hoppas.

– Gamla landsvägen kommer inte att stängas av och vi kan inte hindra folk från att välja den vägen, men det kommer ju att vara högre hastighet på 101:an, sa Sofie Ulvestam.

Med på mötet var även Vellinges stadsbyggnadschef Hans Folkeson. Han fick svara på många frågor om allt ifrån hur man valt namnen på de nya vägarna till ifall någon visat intresse för att bygga de villor och flerfamiljehus som kommunen ritat in i detaljplanen.

Detaljplanen finns tillgänglig på kommunhuset i Vellinge till och med den 30 augusti. Det är också sista dagen för den som har synpunkter på planen att skicka in dessa till kommunen. Om det inte blir några överklaganden räknar kommunen och Trafikverket med att börja bygga hösten 2014. Målet är att tågen ska börja gå december 2015.

Lisa Kron
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons