Annons

Bybor ilskna över remisstid

Ett nytt vindkraftsbråk har blåst upp i Södra Åby. Flera grannar motsätter sig ett 31 meter högt verk som planeras norr om byn.
Trelleborg • Publicerad 21 december 2012

Om vindkraftverket får bygglov kommer Bertil Nilsson och Hans-Erik Persson att bo grannar med verket. De är oroliga över att vindmöllan ska föra med sig skuggor, buller och störa landskapsbilden.

– För oss är det en tragedi, det kommer att förstöra hela vår tillvaro, säger Bertil Nilsson.

Annons

Den 5 december skickade stadsbyggnadskontoret ut bygglovsansökan på remiss till ett 70-tal fastighetsägare i trakten. Svaren på remissen ska vara inne den 10 januari. Bertil Nilsson och Hans-Erik Persson tycker att remisstiden är alldeles för kort, inte minst med tanke på att jul- och nyårshelger kommer emellan. Många har mycket annat att stå i under den tiden, och det är svårt att hinna hämta in fakta från olika myndigheter mellan jul och mitten av januari, menar de.

Bertil Nilsson besökte stadsbyggnadskontoret och fick då förlängd remisstid med en månad, till den 10 februari.

– Men det gällde bara för mig, alla andra måste svara innan den 10 januari. Risken är att de inte hinner sätta sig in i ärendet tillräckligt innan dess, säger Bertil Nilsson, som är besviken på hur han blev bemött på stadsbyggnadskontoret.

– De ska ju vara till för oss medborgare, men jag tycker de beter sig hänsynslöst. Det är väl inte så svårt att skicka ut brev om förlängd remisstid till alla? säger Bertil Nilsson.

Samhällsbyggnadschefen Claus Pedersen säger att varje fastighetsägare måste själv ansöka om förlängd remisstid. Det är inget som går per automatik. Och han tycker inte att en månad är oskäligt kort remisstid.

– Ett par-tre veckor brukar vara det vanliga, men visst kan det kännas kort med tanke på att det är helger emellan. Vill man ha mer tid får man ansöka om förlängd svarstid, och innan den har löpt ut kan man vi inte avgöra ärendet, säger han.

Maria Sällberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons