Annons

Byar bjöd på åkturer och nostalgi

Tårta, traktorer och tufftufftåg. När byarna bjöd in till firande var det till stor del historia och nostalgi som visades upp. Svartvita bilder, gamla lantbruksmaskiner historiska berättelser stod på programmen.
Trelleborg • Publicerad 3 juni 2012
Anita och Alf Erlandsson från Hönsinge åkte med på rundturen vid Näsbyholm tillsammans med Kent och Kerstin Allansson som var på besök i Sverige men bosatta i Spanien.
Anita och Alf Erlandsson från Hönsinge åkte med på rundturen vid Näsbyholm tillsammans med Kent och Kerstin Allansson som var på besök i Sverige men bosatta i Spanien.Foto: 
Karsten Börjesson i Västra Vemmerlöv kopplade en nyinköpt tröska tillverkad i Herrljunga till sin Volvo T24. Tröskan hade inte varit igång de senaste 40 åren men med Bo Bengtssons hjälp fick han igång den direkt.
Karsten Börjesson i Västra Vemmerlöv kopplade en nyinköpt tröska tillverkad i Herrljunga till sin Volvo T24. Tröskan hade inte varit igång de senaste 40 åren men med Bo Bengtssons hjälp fick han igång den direkt.Foto: 
Med utgångspunkt från Gärdslöv bjöds det på en annorlunda åktur i trakterna kring Näsbyholm.
Med utgångspunkt från Gärdslöv bjöds det på en annorlunda åktur i trakterna kring Näsbyholm.Foto: 
Jan Moritz, Ulla Mattsson och Mats Moritz besökte Fru Alstads kulturhus och firade Trelleborg till tusen genom att äta en bit av den långa tårtan.
Jan Moritz, Ulla Mattsson och Mats Moritz besökte Fru Alstads kulturhus och firade Trelleborg till tusen genom att äta en bit av den långa tårtan.Foto: 
Hanna Stenkvist är skötare åt ridskolehästen Snobben på Sydslättens ridskola. Ekipaget visade upp sig under söndagens skötarparad.
Hanna Stenkvist är skötare åt ridskolehästen Snobben på Sydslättens ridskola. Ekipaget visade upp sig under söndagens skötarparad.Foto: 

I tio år har Karsten Börjesson samlat på traktorer och lantbruksredskap från svunna tider. Resultatet visade han igår för första gången upp för allmänheten i sitt alldeles eget gårdsmuseum hemma i Västra Vemmerlöv. Stoltheten är en silverfärgad balpress tillverkad av Munktells 1952.

– Den har varit här på gården sedan den var ny. Det var min far som köpte den, berättar Karsten Börjesson som i fortsättningen kommer att öppna upp sitt museum någon gång om året.

Annons

En bit österut, i Fru Alstad, stod kulturhuset öppet för besök och det bjöds på en rejäl tårtlängd, närmare bestämt 1000 cm. För de tre bröderna Moritz var det ett ypperligt tillfälle att besöka sin gamla hemby.

– Våra föräldrar har varit lärare här i Fru Alstad, berättade Mats Moritz som numera bor i Skåre.

Hans ena broder, Jan Moritz, är bosatt i Norra Åby.

– Vi har besökt byn här en gång om året på sista tiden. Vi flyttade härifrån 1946 när vi skulle börja skolan eftersom våra föräldrar inte tyckte att det var bra för oss att ha dem som lärare i skolan.

I Anderslöv stod Sydslättens ryttarförening och ridskolan för en stor del av ”Trelleborg till 1000” - firandet. Ridskolans elever ställde upp i en ryktningstävling, skötarparad och ponnytävling. Som avslutning på dagen arrangerades den stora Sydslättenkadriljen, en uppvisning av både privat- och ridskolehästar tillsammans.

– Vi har övat fyra gånger tillsammans och det har varit väldigt givande när privatryttare och ridskoleryttare har fått lära känna varandra på ett annat sätt, berättade Carin Jönsson, ordförande i Sydslättens ryttarförening.

Ute i Gärdslöv fick de som tog chansen en alldeles unik möjlighet att se delar av bygden som man sällan kan besöka. Medlemmar i byalaget hade läst på om olika historier kring platser i trakten och berättade för dem som fick åka en rundtur med det lilla ”tuff-tuff-tåget”, två vagnar dragna av en traktor.

– Det var en väldigt trevlig runda. Vi fick både se Näsbyholmssjön, slottet, fasanodlingen och grindstugan där Bror Blixen bodde, berättade Eva Nissen som följde med under dagens första rundtur.

När det var dags för den tredje turen stod flera och väntade på att få åka med och tågägaren Lennart Kristensson körde glatt runda efter runda.

– Det blir nog en fem rundor idag skulle jag tro, konstaterade han innan han klev upp på traktorn igen och körde iväg.

Maria Sällberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons