Annons

Byalaget kämpar för skola

Byalaget i Gylle och Fjärdingslöv tar upp kampen mot kommunens planer på att eventuellt lägga ner Gylle skola och i stället bussa barnen till en skola i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 29 april 2003
Gylle skola. BILD: CLAES NYBERG
Gylle skola. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

I ett upprop till alla berörda hushåll uppmanas de boende i området att framföra sina synpunkter direkt till politikerna. - Vi vill behålla vår skola. Den betyder mycket. Dels är den en samlingspunkt i bygden, dels betyder den trygghet både för barnen och deras föräldrar, säger Gylle-Fjärdingslöv byalags representant Anne-Lie Askelin, som har en dotter på skolan. På Gylle skola går 50 barn från fjärde till och med sjätte klass. Från och med sjuan går de på Liljeborgsskolan, tio minuters bussfärd bort. - Det finns en del problem på skolorna i Trelleborg och vi som bor på landet har valt att bo här för att vi vill ge våra barn en trygg uppväxt, säger Anne-Lie Askelin, som själv flyttat till Gylle från Malmö. Än så länge finns det inga beslut om att lägga ner Gylle skola. Men den skolutredning som både skolnämnden och fastighetsnämnden tagit del av förelår bland annat att eleverna på Gylle skola, Gislövs kyrkskola och Granlundaskolan ska bussas till Trelleborg. Planerna rör sig över den närmaste femårsperioden. - Vi hoppas att vi har en chans att kunna påverka planerna redan nu eftersom inget beslut är taget, säger Anne-Lie Askelin. Men enligt biträdande rektor för de tre skolorna, Jan Jönsson, är det inte helt enkelt att motivera skolverksamhet med så få elever. - Jag förstår att byalaget vill ha sin skola kvar. Samtidigt blir verksamheten väldigt sårbar i små skolor. - Antalet elever är få och det ser inte ut att bli fler, säger Jan Jönsson, som nu vill avvakta politikernas beslut. - Vi väntar på fastighetsnämnden beslut. - Lokalfrågan ligger hos dem, säger Sven Lindkvist (s), ordförande i för- och grundskolenämnden, som inte vill ge några ytterligare kommentarer. FAKTA - ELEVANTAL * Granlundaskolan har 92 elever från förskoleklass till och med årskurs 3. * Gylle skola har 50 elever i årskurs 4 till och med 6. * Gislövs kyrkskola har 44 elever från förskoleklass till och med årskurs 3.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons