Annons

Byalag vill ha bättre villkor i Västra Tommarp

Västra Tommarps byalag vill ha bättre villkor för de boende i byn i samband med den planerade utbyggnaden i byn.
Trelleborg • Publicerad 9 juni 2006

Det framgår av byalagets yttrande om förslaget till ny detaljplan för Tommarp, som ska ge utrymme för en utbyggnad med ett nytt bostadsområde i byn.

I sitt yttrande till stadsbyggnadskontoret skriver Helgi Gestsson, ordförande i byalaget, att syftet är att förbättra planen, men även den nuvarande situationen i Västra Tommarp.

Annons

Ambitionen att bygga ut i Västra Tommarp och i Skegrie bör gå hand i hand med utbyggnaden av infrastrukturen, menar han.

Det handlar bland annat om cykelvägen Skegrie– Västra Tommarp– Trelleborg. Helgi Gestsson skriver att han hittat skrivelser om en cykelväg ända sedan 1993 i byalagets pärmar.

När det gäller trafiksäkerheten är det bra att den tas upp i planerna, menar han. Dock är hastigheten genom byn för hög på många andra håll också. Där behövs det förbättringar även i resten av byn i samband med utbyggnaden, anser byalagets ordförande.

Att det finns en ny busshållplats med i planerna är bra, menar Helgi Gestsson. Dock behövs det samverkan med övriga myndigheter för att uppnå en större säkerhet för passagerare som behöver korsa väg 635, anser han.

I sitt brev uttrycker han tillfredsställelse med att det finns mycket grönområden med i planerna. Även lekplatser finns med, vilket han också tycker är bra. Däremot fattas det, enligt Helgi Gestsson, ett område för de äldre barnen och ungdomarna. Ett av grönområden bör därför göras om till en kombinerad tennis, bandy, basket och fotbollsplan, föreslår han.

Även länsstyrelsen har yttrat sig om planerna i Tommarp. Länsstyrelsen anser bland annat att det i fortsatt arbete med planerna bör framgå hur avvecklingen av Sydgrävs verksamhet inom området ska skötas.

Sammantaget menar länsstyrelsen att planerna på en utbyggnad i Tommarp inte är särskilt problematisk. Någon betydande påverkan på miljön innebär den inte, enligt länsstyrelsen. Inte heller inverkar den på riksintresset för kulturmiljövård i Västra Tommarp, enligt länsstyrelsen.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons