Annons

Byalag hoppas på nyinflyttade

Trelleborg • Publicerad 18 februari 2005
Gunilla Ekelund och Camilla J Schiele ser fram emot att alla nya grannar som de kommer att få i och med att byn växer. Bild: Mårten SvemarkFoto: 
Gunilla Ekelund och Camilla J Schiele har jobbat inom byalaget i V Tommarp i många år.Foto: 

En by som håller på att få dubbelt så många invånare sätter mycket press på sitt byalag. Men V Tommarps byalags ordförare Gunilla Ekelund verkar inte nervös över att byn är inne i en enorm förvandling.

– Nej, det är bara spännande att det händer så mycket på en gång, säger hon.

Annons

Cirka 18 villor har byggts ut varav elva är klara. I november förra året startade byggnadsnämnden en detaljplan för ett nytt småhusområde i den östra delen av V Tommarp.

Där ska 12 till 15 nya småhus byggas.

Ett hundratal meter därifrån bor Gunilla Ekelund som ser fram emot sina nya grannar. Men några förändringar vill hon och resten av byalaget göra när de flyttar in. Flytta på busshållplatsen till exempel.

Tommarpsvägen är smal och någon trotoar får knappt plats. Busshållplatsen blir då svår att vänta vid om man är fler än två. Om man flyttar den några hundra meter österut kan man kanske bygga en bredare trottoar?

– Vad som är ännu värre är att barnen väntar på skolbussen på nästan samma ställe. Vi behöver inte fråga oss om något kommer att hända utan snarare när, säger Camilla J Schiele som också sitter i byalaget.

Byalaget har nu skrivit till både vägverket och kommunen för att försöka få igenom en samlad busshållplats för den vanliga trafiken och skoltrafiken.

Tätare bussturer är något annat som behövs till och från Trelleborg.

– Jag cyklar in till mitt jobb på lasarettet i Trelleborg varje morgon. Det går inte att åka buss eftersom förbindelserna är för dåliga, säger Gunilla Ekelund.

Byalaget hoppas också att en hållplats för buss 146 läggs vid Skegrie i samband med den planerande motorvägen. I dag är det svårt att ta sig till Malmö, trots att det inte är så långt.

– I dag måste man först åka till Trelleborg för att ta sig till Malmö! skrattar Gunilla Ekelund.

Annons

Men det största problemet är kanske den höga hastigheten på Tommarpsvägen. Femtio är hastighetsgränsen, men nästan ingen håller den.

– Vägverket gjorde en ambitiös mätning förra året och kom fram till att 96 procent av trafiken körde snabbare än 50. Den högsta hastigheten var över 100 kilometer i timmen, säger Camilla J Schiele.

Någon lösning verkar inte finnas för tillfället. Vägbulor är omoderna menar vägverket.

– Vägverket vill inte planera något för denna väg innan det blir klart hur E 6 ska utformas. Alla väntar på besked om utbyggnaden, säger Camilla J Schiele.

Femtio personer är engagerade i byalaget i dag. Förutom att kämpa för olika trafikfrågor hinner de med att ha lite roligt också. Varje år arrangeras ett luciatåg, på våren blir det byavandring och en byaloppis har precis införts.

– Vinprovning har vi haft också. Vi bjöd in en man från en vingård i Tyskland som pratade om sina viner, berättar Gunilla Ekelund.

Hon också också varit med om att starta upp byarådet, paraplyföreningen som spänner över alla byalag i Trelleborg och för allas talan gentemot kommunen. Genom den är det lättare att få igenom frågor som 30 kilometer i byarna samt bredband på landsorten.

Att landsortsbor måste kämpa för att få igenom förbättringar tycker Gunilla Ekelund och Camilla J Schiele är tråkigt, men inte så konstigt.

– Det är man ju beredd på att jobba när man flyttar till landet. Det går ju inte att sätta sig ner och gnälla, säger Camilla J Schiele.

Byalaget har funnits i 15 år i år och Gunilla Ekelund har varit ordförare i åtta. Men om några veckor avgår hon. Den 9 mars är det årsmöte och en ny ordförare ska väljas.

Annons

– Det får vara nog nu. Man kan inte hålla samma engagemang hela tiden, säger hon.

Men vem ska ta över då?

– Det får de nyinflyttade göra, skrattar Camilla J Schiele. De får gärna avlösa oss.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons