Annons

Byafirande enligt tradition

Så fort regnet slutade falla fylldes ängen mitt i byn med folk. På lördagen arrangerade byalaget Hammarlövsdagen för 13: e året i rad.
Trelleborg • Publicerad 4 juli 2011
Bengt Johansson var en av dem som ställde ut traktorer. Soliga kvällar tar han gärna en åktur i sin Allgaier Porsche från 1956.
Bengt Johansson var en av dem som ställde ut traktorer. Soliga kvällar tar han gärna en åktur i sin Allgaier Porsche från 1956.Foto: Claes Nyberg

På ett traktorflak står Thomas Christensson, ordförande i Hammarlövs byalag, och plockar fram loppisprylar som säljs billigt från flaket. En femma för den. Får jag 30 spänn? Max en tjuga. Det prutades och handlades vilt.

– Folk anser att det är en attraktiv loppis vi har, vi behöver knappt lasta av från flaket själva, säger Thomas Christensson.

Annons

Hammarlövsdagen bjöd också på traditionsenlig ponnyridning, traktorutställning och försäljning av bland annat grönsaker och hantverk. Trots vädret hittade många dit och Thomas Christensson var nöjd.

– Först trodde vi inte det skulle bli något folk alls, men så fort det blev lite uppehåll kom alla. Vi räknar med runt 700 personer totalt, säger han.

Bland traktorerna stack en gammal Allgaier Porsche från 1956 ut. Ägaren Bengt Johansson ställde ut ett par traktorer till, men är mest nöjd med Porschen.

– På sin tid var den ganska vanlig, men nu är många skrotade så den är hyfsat ovanlig, säger han.

Sedan 2004 samlar han på gamla traktorer som han köper via internet, tidningsannonser eller ryktesvägen. Just den här har han skaffat i Danmark.

– Det är kul att bevara det gamla. Dessutom är det roligt att ställa ut eller köra traktorrally, säger han.

Monica Hansson
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons