Annons

Butiksägaren handlade i nödvärn

Den butiksägare som i mitten av februari sköt en inbrottstjuv begick inte något brott. Kammaråklagare Jan Pernvi har beslutat att lägga ned förundersökningen då brott inte kan styrkas.- Åtgärderna han valde var kanske olämpliga men inte brottsliga, säger Jan Pernvi.
Trelleborg • Publicerad 8 april 2002

Trelleborgaren sköt tjuven 16 februari i år. Han hade av en tillfällighet gått in i butiken från den intilliggande bostaden och då ertappat en 23-årig inbrottstjuv i färd med att stjäla motorsågar. Butiksägaren lämnade butiken och gick tillbaka till bostaden. Han uppmanade sin hustru att ringa polis och laddade sitt jaktgevär. När mannen återvände in i butiken var tjuven kvar. Mannen kände sig hotad eftersom tjuven gjorde utfall med en motorsåg. När tjuven var tre meter från butiksägaren avlossade mannen ett skott som genomborrade tjuvens högra lår och fortsatte genom vänster lår. Tjuven lämnade sedan butiken men greps av polis kort därefter. Han fördes till sjukhus med livshotande skador då han förlorat mycket blod. Förundersökning mot butiksägaren inleddes. - Då det handlade om en skottskadad person fanns anledning att anta att butiksägaren utfört en brottslig gärning, antingen avsiktligen eller genom en olyckshändelse, säger Jan Pernvi som nu beslutat att lägga ned förundersökningen som gällde grov misshandel alternativt vållande till kroppsskada. Kammaråklagaren konstaterar i sitt beslut att det är en ytterst drastisk åtgärd att avlossa skott mot en angripare som endast i undantagsfall kan godtas. I detta fall är det fråga om ett överhängande angrepp av allvarligt slag med ett livsfarligt tillhygge i form av en motorsåg. Dessutom utspelades händelsen snabbt. Butiksägaren har därmed svårligen kunnat besinna sig och hans handlande bedöms som nödvärn. Den skottskadade 23-åringen misstänks för stöld och olaga hot. Beslut om åtal ska väckas mot honom väntas inom kort.

Martin Falkenby martin.falkenby@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons