Annons

Butiksägare: All fokus ligger på gågatan

En solig sommardag och kommersen är i full gång på gågatan. Men på Gamla Torg är det tyst. Allt för tyst tycker kunderna och näringsidkarna.
– Här är helt dött, säger butiksägaren Anna Barile.
Trelleborg • Publicerad 4 juli 2011
Anna Barile – Här kunde vara lite mer go, säger hon
Anna Barile – Här kunde vara lite mer go, säger honFoto: Claes Nyberg
Evalott Heinonen klipper Willie Hagerström, bredvid sitter mamma Jennie Hagerström med sonen Didrik. De är alla överens om att området runt Gamla Torg är ganska dött.
Evalott Heinonen klipper Willie Hagerström, bredvid sitter mamma Jennie Hagerström med sonen Didrik. De är alla överens om att området runt Gamla Torg är ganska dött.Foto: Claes Nyberg
Jaenett Karlsson och Marita Holmgren skulle gått och lunchat på Två Lejon men kom försent. – Nu finns det ingen lagad mat på det här hållet, säger Marita Holmgren.
Jaenett Karlsson och Marita Holmgren skulle gått och lunchat på Två Lejon men kom försent. – Nu finns det ingen lagad mat på det här hållet, säger Marita Holmgren.Foto: Claes Nyberg
Ronny Furenhov – Förläng gågatan tycker Ronny Furenhov.
Ronny Furenhov – Förläng gågatan tycker Ronny Furenhov.Foto: Claes Nyberg

Utanför hennes butik står Jaenett Karlsson och Marita Holmgren. De jobbar båda i närheten och hade hoppats på en lunch på restaurangen Två Lejon. Men förgäves. Restaurangen har stängt på grund av konkurs.

– Det är för sorgligt. De kunde gjort något åt det, säger Marita Holmgren och fortsätter:

Annons

– Här finns alla möjligheter egentligen. Det skulle kunna bli jättehäftigt med kaféer, uteserveringar och butiker. Men här är för mycket väg.

Jaenett Karlsson håller med.

– Man skulle kunna ta staden hit och låta affärer etablera sig, säger hon och tittar på en bil som kör förbi.

– Det är det som är problemet. De kör förbi.

Inne i butiken står Anna Barile och servar kunder som droppar in.

– Man kunde ha gjort gågatan längre. Jag brukar säga att den är så kort att man skulle kunna joddla sig igenom den.

Men hennes egen affärsverksamhet går det ingen nöd på då det till största del är stamgäster som kommer förbi. Svårare är det för de som försöker etablera sig, menar hon.

– Det hade kunnat vara super här egentligen men det känns som att det bara är gågatan som gäller.

Ronny Furenhov som precis varit inne i butiken håller med.

– Här är ingenting. Allt verkar röra sig kring Valen. Det är synd för här finns många fina byggnader. Jag tror det är biltrafiken som inte gör folk så benägna.

Annons

Evalott Heinonen driver frisörsalong vid Gamla Torg. Efter 20 år i huset har hon etablerat en stabil kundkrets, men också hon tror att det är svårt för nya företag att etablera sig.

– Det är inte mycket som fungerar i denna änden, det beror på vad man driver men klädesbutiker verkar inte fungera. Det är många som försöker, säger hon.

Varför är det så tror du?

– Här är ju inget som lockar folk, stan växer inte på det här hållet. Det hade varit jättefint att ha uteservering, men det lockar inte när det är trafik utanför.

Jennie Hagerström har tagit med sina söner för en sommarklippning. Hon håller med Evalott Heinonen.

– Trelleborg är väldigt centrerat, det är likadant på andra hållet. Det är bara sträckan mellan Signum och bankahörnan som lever, säger hon.

Louise Löfgren
Sandra Douglasdotter och Ossian Sandin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons