Annons

Busstrejk drabbar Trelleborg

(Uppdaterad 16.22) Den 4 juni klockan 12 slutar bussarna i Sverige att rulla. När Kommunal tar ut landets 18 000 bussförare i sympatistrejk drabbas flera tusen pendlare i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 23 maj 2003
Foto: 

BILD: TOMAS NYBERG - Det här kommer att slå hårt. Det blir fullständig kaos, säger Bo Lindbäck, trafikledare på Swebus i Malmö. På morgonturerna från Trelleborg till Malmö reser närmare tusen pendlare med Swebus och under en hel dag åker omkring 4000 personer till och från Trelleborg med Swebus, som kör linjen för Skånetrafiken. - För oss handlar det om att arbetsgivaren inte tar oss på allvar och detta blir en markering att vi inte tänker ge oss, säger Gun Tenggren på Kommunal i Trelleborg. Jan Bosaeus, vd på Swebus, är liksom Peter Jeppsson, vd för Bussarbetsgivarna, upprörd över att personalen tas ut i strejk. - Det är tråkigt för oss att bli indragna i det här. Vi har inte med konflikten att göra utan har separata avtal, säger Jan Bosaeus. På Skånetrafikens trafikkontor på Övre råder det delade meningar om sympatistrejken. Lars-Göran Persson, bussförare, menar att det är viktigt att visa solidaritet, men anser ändå att Kommunals strejk har varit alltför lam hittills. - När vi bussförare går i strejk lamslås samhället och jag tycker att Kommunal kunde ha tagit i lite mer från början, säger Lars-Göran Persson. Anders Jönsson, vikarierande platschef och bussförare, håller med. - Strejken har blivit alldeles för utdragen, säger han, som dessutom inte tycker att bussförarna ska tas ut. - Det drabbar bara passagerarna och konflikten rör ju inte oss eftersom vi har avtal redan, säger Anders Jönsson. Bussföraren Valgeir Einarsson ska precis köra en buss till Vellinge. Om det blir strejk kommer han inte att vara ledig utan jobba extra som kranförare. - Ja, jag är bara timanställd, även om jag jobbar heltid, säger Valgeir Einarsson, som är stark motståndare till strejken. - Det här rör inte oss och dessutom ställer Kommunal för höga krav, säger han. Klockan är kvart i fyra på fredagseftermiddagen och kön är lång utanför bussen, som snart ska avgå till Malmö från Övre. Helena Bäckström pendlar varje dag från hemmet i Malmö till jobbet hos en guldsmed i Trelleborg. Hon känner inte till att Kommunal har varslat alla bussförare. - Nej, det hade jag ingen aning om. Hur ska nu ta mig till jobbet? säger hon. Det får jag fundera på. Familjen har en bil men den är upptagen. Även stadsbussarna i Trelleborg kommer att stå stilla från och med onsdagen 4 juni tills dess att strejken avblåsts.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons