Annons

Bussförare oroliga när Arriva tar över

Många busschaufförer i Trelleborg är oroliga över sina jobb när Arriva tar över regiontrafiken efter Swebus. Trots lång anställning väntar osäkra villkor befara man.
Trelleborg • Publicerad 6 mars 2005

Till hösten tar bussbolaget Arriva över regiontrafiken till och från Trelleborg efter Swebus. Många busschaufförer är nu oroliga över sina jobb, trots att de jobbat flera år på Swebus. I Trelleborg berörs mellan 60 och 70 chaufförer av upphandlingen och många har kontaktat sina fackombud med oroliga telefonsamtal. Kommunals sektionsordförande Leif Persson har mottagit många av dem.

– Vi vet inte hur det kommer bli i Trelleborg. Men många är oroliga över om de ska bli nyanställda, trots att de arbetat i upp till 25 år, säger han.

Annons

Bland annat känns det tungt för många som arbetat i upp till 25 år att tvingas genomgå 6 månaders osäker provanställning menar Leif Persson. Han tar upphandlingen av stadstrafiken i helsingborg som exempel, där Arriva valde att anställa nya chaufförer i stället för dem som arbetat på Swebus tidigare.

Leif Persson vill att man ska få samma anställningsvillkor som i Stockholm, där chaufförerna är garanterade fortsatt ny anställning trots att en ny entreprenör tar över verksamheten.

– Hur många gånger ska vi behöva utsätta oss för det här? undrar Leif Persson och syftar på framtida upphandlingar.

Nu väntar han att uppsägningarna ska komma in efter hand, utan att någon ny information kommit från Arriva.

– Vi tycker inte om det här alls, säger han.

På Arriva i Malmö ser man inget konstigt i omanställningarna och man hoppas kunna börja med intervjuer och anställningstest så snart som möjligt.

TA har försökt ta kontakt med busschaufförer i Trelleborg men ingen har velat uttala sig i frågan.

Kristofer Naess

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons