Annons

Busschaufför överklagar till Arbetsdomstolen

Den kvinnliga busschaufför som sparkades av Trelleborgs kommun efter en skolbussolycka ger inte upp. Hon vänder sig nu till Arbetsdomstolen för att få rätt sedan Trelleborgs tingsrätt i februari valde att gå på kommunens linje.
Trelleborg • Publicerad 22 mars 2002

I domen gjorde tingsrätten en rimlighetsbedömning av vad som framkom vid förhandlingen. Frågan gällde hur länge kvinnans vikariat sträckte sig och i sitt överklagande hänvisar kvinnans juridiska ombud till samma omständigheter som vid tingsrätten. Kvinnan anser att hennes vikariat som bussförare gällde till och med 27 februari 2001 eftersom hon skulle ersätta en sjukskriven chaufför. Utan saklig grund skildes hon från tjänsten och omplacerades till vaktmästare och för den kränkning som lagbrottet innebar kräver hon 30 000 kronor. 21 februari skildes kvinnan även från vaktmästartjänsten som hon uppfattade var en tillsvidaretjänst. För detta yrkar kvinnan att kommunen ska ersätta henne med 20 000 kronor. Men kommunen hävdar att chaufförsvikariatet gällt till 16 februari. Omplaceringen var i enlighet med gällande avtal och vaktmästartjänsten var inte en tillsvidaretjänst. Bakgrunden till tvisten är en trafikolycka med en skolbuss i januari förra året. Skolbussen kördes av den kvinnliga chauffören. Hon undvek en frontalkrock med en lastbil och körde i stället in i några träd. Ingen skadades vid olyckan men oroliga föräldrar hörde av sig och var kritiska till att kvinnan fortsatte att köra skolbussen efter olyckan. Kommunen omplacerade då kvinnan till vaktmästararbete på Anderslövs skola för att lugna ned den situation som uppstått och skydda kvinnan. Inte vid något tillfälle upprättades anställningskontrakt.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons