Annons

Bussarnas tillgänglighet testades

Var det en bra idé att diskutera tillgänglighetsfrågor på måndagsförmiddagen? Både ja och nej.
Trelleborg • Publicerad 3 december 2012
Kommunens tillgänglighetssamordnare Lilian Müller testar den ramp som ska göra det lättare för funktionshindrade at ta sig in i bussen. Greger Persson på tekniska förvaltningen och Björn Wedeby på Skånetrafiken tar den främre ingången.
Kommunens tillgänglighetssamordnare Lilian Müller testar den ramp som ska göra det lättare för funktionshindrade at ta sig in i bussen. Greger Persson på tekniska förvaltningen och Björn Wedeby på Skånetrafiken tar den främre ingången.Foto: Tomas Nyberg

Ja, för att det var internationella handikappdagen, vilket gjorde att frågan fick lite extra uppmärksamhet. Nej, för att det hade snöat ymnigt under helgen vilket gjorde att en del funktionshindrade inte kunde komma.

Tanken var annars att personer med rullstol skulle komma och prata tillgänglighet på bussar med företrädare för kommunen, Skånetrafiken och bussföretagen. Men ingen dök upp. Nu fick dessa istället visa sitt tillgänglighetsarbete för företrädare för pensionärs- och handikapporganisationerna, som hade en del synpunkter.

Annons

– Jag tycker att tillgängligheten varierar. Vissa av våra medlemmar anser inte att bemötandet är så jättebra. Och ibland brister både hjälpen och förståendet för olika funktionsnedsättningar, sa Tina Pettersson från HSO, handikapporganisationernas samarbetsförbund.

Hon syftade bland annat på att vissa funktionshindrade kanske inte bara behöver fysisk hjälp, utan även assistans med att till exempel stiga av vid rätt hållplats.

Skånetrafikens trafiksamordnare Björn Wedeby sa att det tyvärr ofta är stressen som gör att vissa chaufförer inte är så hjälpsamma som de kanske borde. Han lovade ta med sig alla synpunkter, och prisade också Trelleborgs kommuns arbete med den fysiska tillgängligheten.

– Nästan alla hållplatser i den här kommunen har plattformar som är anpassade i rätt höjd, sa han.

Martin Falkenby
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons