Annons

Bussar kan tvingas betala för ägarlös sprit

När det ofta förekommer sprit som ingen känns vid på samma bussbolag kommer Trelleborgs-tullen också att rapportera bolagen till punktskattegruppen inom tullen i Helsingborg. Därmed blir det bussbolagen som får betala skatten för spriten.
Trelleborg • Publicerad 11 juni 2002

- Än så länge har vi inte fått några föreskrifter från enheten, säger Lars Nilsson på tullen i Trelleborg. Det förekommer även i Trelleborg. I helgen tog vi en buss med ett 25-tal liter sprit som ingen kändes vid. Spriten beslagtogs eftersom ägaren var okänd. Kammarrätten i Göteborg har i en dom förra veckan beslutat att bussbolagen ska betala alkoholskatt när det inte finns en identifierad ägare av spriten. Bussbolagen har ansvaret om det inte sett till att bagaget är märkt så att det kan spåras till ägaren vid ilastningen. - Vi har inte så många inkommande bussar som i Helsingborg eller Göteborg, säger Lars Nilsson. Omkring 400 i månaden och en hel del av dem är turistbussar. Det är framför allt bussarna som går på inköpsresor som är problemet. Det är ett tiotal bussbolag i södra och västra Sverige som erbjuder inköpsresor till Tyskland. Det är vanligt att de kommer tillbaka nedlastade med sprit, öl, vin och tobak långt utöver vad lagen tillåter. När sedan tullarna kontrollerar bussarna är det ingen som känns vid varorna. - När det har inträffat ofta att samma bussbolag haft 100-tals liter sprit som ingen känns vid, rapporterar vi det till rätten så att man förstår vidden av problemet, säger Lars Nilsson. Att gå igenom en buss, katalogisera och märka allt gods som ingen vill kännas vid är mycket tidskrävande, kan ta en hel arbetsdag. Tullen i Trelleborg har inte resurser att gå igenom alla bussar, trots att trafiken inte är så livlig här. - När kammarrättens dom vunnit laga kraft och om samma bussbolag förekommer ofta kommer vi att rapportera dem till punktskattegruppen, säger Lars Nilsson. Sedan beslutar skattemyndigheten i Ludvika, som har hand om punktskatterna, till exempel alkoholskatten, vilka åtgärder som ska vidtas.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons