Annons

Buss på historien och framtiden

Den nuvarande vägen vilar på betong som göts på 1930-talet. Men parallellt med den löper det som kantas av mångtusenårig historia och som ska bli nya E 6. TA tog en närmare titt på projektet, från ett bussfönster.
Trelleborg • Publicerad 4 april 2011
Ingrid Göransson var en av deltagarna i söndagens busstur längs delar av sträckningen för nya E 6 (Bilden till höger). Efter bussturen fanns det möjlighet att lyssna på en föreläsning av de arkeologer som deltagit i utgrävningarna i samband med E 6-bygget.Foto: 

Den fullsatta bussen lämnar Snarringe. Fortsätter genom Skegrie och rullar ut på nuvarande E 6. Längs vägen tornar stora jordmassor upp sig, högar som när de täckts med gräs ska bli bullervallar.

– Vi har sparat matjorden som vi grävt upp. Den lägger vi överst på bullervallen, säger guiden Marie Minör.

Annons

Till vardags är hon projektledare på Trafikverket. Myndigheten som ansvarar för bygget av nya E 6 och arrangerat bussturen längs delar av den nya vägens sträckning.

– Här ute går det en stor likströmskabel. Vi hade fått stora viten om vi hade skadat den, så bland det första vi gjorde var att lägga en betongplatta över kabeln, säger Marie Minör när turen närmar sig Håslöv.

En av passagerarna som lyssnar uppmärksamt på Marie Minör är Ingrid Göransson. Hon bor i Håslöv. För hennes del kommer den nya sträckningen av E 6 att föra med sig stora förändringar.

– Det behövs verkligen en ny väg, den som finns nu är sliten. Jag hoppas att det kommer bli ett lyft. Vi ska ju få en ny busshållplats i Håslöv, säger Ingrid Göransson.

Arbetet med nya E 6 började 2009. Men innan dess gjordes omfattande arkeologiska utgrävningar. Något som resulterade i ett stort antal historiska fynd.

– Sånt är spännande. Jag har följt det ganska noga. Särskilt det man har kommit fram till om processionsvägen i Håslöv, säger Ingrid Göransson.

Bussen fortsätter till Vellinge. Där vänder den och påbörjar färden tillbaka till Snarringe, med ett stopp nära Ängavallen.

– Tittar ni ut nu så kan ni se ett av områdena där vi har kommit längst. Där det ligger grus nu ska det så småningom läggas asfalt, säger Marie Minör.

Väl tillbaka i Snarringe väntar en föreläsning av arkelogerna som hållit i utgrävningarna.

– De har gjort fynd som är unika. Vissa är 4 000 år gamla, säger Marie Minör.

Louise Löfgren
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons