Annons

Bullerbeslut upprör skytteklubbar

Trelleborgs jaktskytteklubb och Trelleborgs pistolskytteklubb överklagar samhällsbyggnadsnämndens beslut att de måste sänka bullret om de vill fortsätta skjuta på kvällar och helger.
Trelleborg • Publicerad 24 maj 2011
Foto: Tomas Nyberg
Helena Ågerstam, bosatt i Lund, övar för en jägarexamen på Maglarps skyttecentrum. "Det kommer man inte hinna", säger hon om de begränsade skyttetiderna.
Helena Ågerstam, bosatt i Lund, övar för en jägarexamen på Maglarps skyttecentrum. "Det kommer man inte hinna", säger hon om de begränsade skyttetiderna.Foto: Tomas Nyberg

Jaktskytteklubben vänder sig i sitt överklagande mot den korta framförhållningen. Klubben menar att det blir svårt att få fram pengar till att bygga om för att få ned ljudnivån när man inte kan erbjuda skytte på kvällar och helger.

Klubben anser också att gränsvärdet på 65 decibel inte är relevant. Eftersom skjutbanan funnits på plats sedan 1976 borde gränsvärdet för buller vara 75 decibel, enligt klubbens överklagande.

Annons

I sitt överklagande för jaktskytteklubben också fram att det är kommunens eget fel att det blivit konflikt mellan skyttet och de boende genom att ge bygglov till bostäderna som ligger nära skjutbanan.

Pistolskyttelubben kräver i sitt överklagande att samhällsbyggnadsnämndens beslut ändras och att beslutet inte ska gälla medan ärendet ligger hos förvaltningsrätten, så kallad inhibition.

Pistolskytteklubben anser att kommunen inte informerat klubben innan Stavstensudde bebyggdes. Klubben menar också att det bör vara kommunen som står för kostnaderna för bullerdämpning av skjutbanorna.

Enligt överklagandet är pistolskyttet inte störande för närboende. Klubben menar att pistolskyttet klarar gränsvärdena.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons