Annons

Buller stör nattsömnen

Mätningar som Kommunal teknik har gjort visar att de boende vid Stortorget i Trelleborg riskerar hälsoproblem på grund av störd nattsömn. Orsaken är bilar som accelererar i väg nattetid.
Trelleborg • Publicerad 7 april 2005
Buskörning kan ge sömnproblem i det här huset vid Nygatan... Bild: Claes Nyberg
Buskörning kan ge sömnproblem i det här huset vid Nygatan... Bild: Claes NybergFoto: 

Efter att ett antal boende vid Stortorget i Trelleborg klagat på nattliga störningar från accelererande bilar har Kommunal teknik genomfört bullermätningar under januari i två fastigheter Nygatan/Stortorget.

Det handlar dels om fastigheten i hörnet Nygatan/C B Friisgatan dels om huset i korsningen Nygatan/Oliva Nordgrens gata.

Annons

Ljudnivåerna har mätts och alla trafikljud har spelats in. I efterhand har de starkaste topparna nattetid identifierats.

– Det handlar enbart om bilar som accelererar iväg, säger Bengt Lander, projekteringschef på Kommunal teknik. Vid mätningen framgick det att ljudnivåerna som medelvärde under dygnet ligger högt, men inte högre än att nivåerna anses acceptabla i existerande bebyggelse i städer.

– Däremot ligger ljudnivån för högt på topparna under nätterna,. Topparna är också för många, säger Bengt Lander.

Det innebär att husen vid Nygatan/Stortorget ligger över den gräns som myndigheterna har rekommenderat för åtgärder fram till 2010.

Anledningen till att de boendemiljöerna ska prioriteras är risken för sömnrubbningar, som kan innebära hälsorisker. det är också troligt att störningarna förekommer oftare sommartid, enligt Kommunal teknik.

Det finns dock svårigheter med att komma tillrätta med problematiken på Stortorget/Nygatan, eftersom beror på bilförarnas beteende.

– Det beror ju på hur de uppträder och sådant är svårt att komma åt med fysiska åtgärder, säger Bengt Lander.

Tekniska nämnden menar att eventuella begränsningar av trafiken på Nygatan måste utredas ytterst noggrant. Sådana beslut kan få omfattande konsekvenser för centrumtrafiken. Som ett första steg beslöt tekniska nämnden på sitt sammanträde i onsdags att i samarbete med polisen genomföra intensifierade kontroller vid Nygatan/Stortorget mellan 22 och 06 på nätterna.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons