Annons

Buller kan dämpas med skärmar

Buller från lokalföreningen i Södra Åby kan dämpas med skärmar. Åtminstone så att värdena för en befintlig verksamhet klaras under den tid som jobben i huvudsak pågår.
Trelleborg • Publicerad 7 juni 2012
Foto: Claes Nyberg

Det visar en utredning som konsultföretaget Incitatus gjort på uppdrag av lokalföreningen, som i sin tur fått order från samhällsbyggnadsnämnden att låta göra en undersökning.

Den största källan till buller är transporterna på området. Eftersom bullret från transporterna kommer från hela området nyttar det inte att lägga om trafiken, menar konsultföretaget.

Annons

Bullret dagtid ligger under de riktvärden som gäller för befintlig verksamhet utom på en punkt där de ligger något högre. Eftersom bullret är lika högt kvällstid medan riktvärdena är lägre så ligger ljudnivån över riktvärdena under de timmarna. Även nattetid är bullret för högt, även om inga transporter förekommer efter klockan tio på kvällen.

Slutsatsen i rapporten är att den viktigaste åtgärden därför bör bli bullerdämpande skärmar. Konsulten menar att skärmarna kommer att ha bra effekt där trafikbullret dominerar.

Däremot visar utredningen att det blir betydligt dyrare och svårare att uppnå riktvärdena för nyetablerad verksamhet, där kraven är hårdare. Det handlar om ljud som ekar eller som kommer från högt belägna transportörer och luftutsläpp och som är svårt att komma tillrätta med.

Bakgrunden till att samhällsbyggnadsnämnden begärt att lokaföreningen ska se till att en utredning om bullret görs är att grannar till anläggningen i Södra Åby har klagat. Samhällsbyggnadsnämnden menar att utredningen ska visa hur oljudet kan dämpas till 50 decibel dagtid, den gräns som gäller för nyetablerad industri.

Enligt konsultföretaget bör de kraven ställas mot att verksamheten bullrar så mycket endast under en begränsad tid på året, vid skördetid.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons