Annons

Buller i Böste under nivån

Det bullrar inte så mycket vid huset i Böste där Hanna Solberger och Thomas Ekberg bor att Vägverket tänker genomföra några bullerdämpande åtgärder. Det skriver Vägverket i en rapport till miljönämnden.
Trelleborg • Publicerad 8 januari 2004

Bakgrunden är att Hanna Solberger och Thomas Ekberg i Böste skrev till miljönämnden i Trelleborgs kommun och klagade på störningarna från trafiken på väg 9. Paret menar att den tunga trafiken ökat kraftigt på senare år och eftersom deras hus ligger nära vägen är de mycket utsatta. I brevet krävde de att det skulle göras mätningar vid huset. Miljönämnden tog upp frågan och beslutade att förelägga Vägverket att undersöka störningarna vid parets hus. Vägverket överklagade föreläggandet eftersom verket menar att de inte fått någon chans att ge sin syn på saken, men har ändå genomfört en utredning av buller och vibrationer. Enligt Vägverket visar mätningarna dock att bullret inte är så kraftigt att det når upp till den nivå där verket genomför bullerdämpningar. "Enligt vår budget för 2003 finns medel att genomföra hastighetsdämpande åtgärder genom Böste. En dämpning av hastigheten medför att bullernivån minskar. ", skriver emellertid Vägverket i sin rapport. När det gäller vibrationer menar Vägverket efter besöket i Böste att fordon som kör på vägbanan inte bedöms orsaka vibrationer i huset, men att fordon som kör med hjulen utanför vägbanan kan göra det. Vägverket anser att någon mer utredning om vibrationerna inte behöver göras och att fastighetsägarna får kräva skadestånd om de anser att vibrationerna ger skador på fastigheten.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons