Annons

Buller borta med vinden

Det lönar sig att klaga. Boende intill ishallen i Trelleborg slipper nu det buller som de tvingats leva med under flera år.
Trelleborg • Publicerad 19 september 2004
Robert Olofsson är mer än nöjd med att bullret från ishallen försvunnit. Plötsligt går det att vistas ute i trädgården.BILD: CLAES NYBERG
Robert Olofsson är mer än nöjd med att bullret från ishallen försvunnit. Plötsligt går det att vistas ute i trädgården.BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Redan under 2002 hade Robert Olofsson kontakt med miljöförvaltningen och klagade på det buller som kom från olika system i ishallen.

Ingenting hände och 2003 var det dags igen.

Annons

När issäsongen drog i gång början av augusti kom oljuden tillbaka och att sitta ute i trädgårdarna längs Petersborgsvägen var inte att tänka på. Inte heller att ha fönster och dörrar öppna för att få in frisk luft.

Oljuden kom dels från ett rör kopplat till avfuktningsanläggningen inne i hallen och dels från kondensatorn som är placerad utanför.

– Vi kunde inte vara ute. Det var omöjligt och invändigt hördes det igenom, säger Robert Olofsson. Grannarna klagade på situationen i en skrivelse till miljöförvaltningen men först under våren/sommaren 2004 drog arbetet med att minska bullret i gång. Men när det nu är färdigt är grannarna desto nöjdare.

– Det är som natt och dag. Det räcker nästan inte, säger Robert Olofsson.

Ett svagt sus från ishallen hörs till trädgårdarna längs Petersborgsvägen. Och nu kan de boende sitta ute och grilla i sensommarvädret.

Hemligheten bakom det försvunna bullret hittar man inne i ishallen. Vaktmästaren Michael Lindwall visar de nya installationerna som gör livet på både in- och utsidan mer uthärdligt. Intill rinken står en toppmodern helautomatisk avfuktare som ersatt den gamla bullriga. Pris: 230 000.

– Framför allt är vi som jobbar här inne väldigt nöjda. Den gamla förde ett kolossalt liv, säger Michael Lindwall.

Utanför ishallen och under bar himmel står en kondensator som tidigare bidrog till de höga bullernivåerna.

Kondensatorn har tilläggsisolerats och oljuden dämpats något. De genomförda åtgärderna har gett resultat.

– Jag hörde direkt att det var en markant skillnad. Det är skönt att det lönar sig att klaga, säger Robert Olofsson.

Magnus Aspegren

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons