Budgetmöte mot sen kväll

Det blev ännu en sen kväll när kommunfullmäktige i Trelleborg debatterade budgeten för 2009 under måndagen. Fram emot halv tio tog fullmäktige en paus med kaffe innan debatten fortsatte.
Trelleborg • Publicerad 18 november 2008

Och vid halv elva på kvällen kunde kommunfullmäktige så gå till omröstning om budgeten efter debatt om propositionsordningen där Catherine Persson (s), oppositionsråd, menade att sd gynnades medan s missgynnades.

Voteringen slutade med 30 ja och 19 nej medan en avstod och en var frånvarande. Därmed vann alliansens budgetförslag.

Budgetdebatten startade annars med att kommunalrådet Ulf Bingsgård (m) menade att finanskrisen gör att man inte kan "sätta sprätt på pengarna hur som helst".

- Men vi har ändå lyckats få med satsningar också, sade Ulf Bingsgård. Vi inte bara bromsar utan gasar också.

Catherine Persson tog upp de förslag som s lagt fram i sin skuggbudgeten, men kom också med förslaget att alla nämnder ska informera kommunfullmäktige om förutsättningarna för att klara målen för tillgänglighet under 2010.

Senare kom de båda motståndarna tillbaka i en debatt där Ulf Bingsgård menade att s-förslagen kommit sent medan Catherine Persson anklagade Ulf Bingsgård och alliansen för att inte presentera sina förslag förrän vid sittande bord på kommunstyrelsens budgetmöte.

Bland övriga debattörer märktes skolpartiets Claes Henriksson, som diskuterade med bland andra Bengt Gunnarsson (m), skolnämndens ordförande, och Lars Hemzelius (fp), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, samt Roland Hansson (kd).

Patrik Holmberg (c) menade att budgeten var bra och förklarade sig särskilt nöjd med satsningen på personalen med hjälp av pengar från sänkta arbetsgivaravgifter.

Per Klarberg (sd) föreslog att modersmålsundervisningen inom förskolan som kostar 1,9 miljoner kronor ska upphöra och att man inom skolan ska spara 4 miljoner kronor på samma undervisning, men stödde i övrigt alliansens budgetförslag. Sd förslag röstades dock ned.

Mötet avslutades 22.42.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.