Annons

Budgeten kan ge nya jobb i Trelleborg

Sänkt restaurangmoms kan ge 50 nya jobb i Trelleborg. Kulturarvslyftet ytterligare 25. Pengar till infrastrukturen kan ge säkrare pendling för trelleborgarna.
Trelleborg • Publicerad 20 september 2011
Riksdagsledamöterna Ulf Nilsson (FP) och Ewa Thalén Finné (M) samt lokalpolitikerna Patrik Holmberg (C) och Åke Svensson (KD) presenterade höstbudgeten bland annat för hamnens vd Tommy Halén, i mitten.Foto: Claes Nyberg
Foto: 

Det var några av de möjliga lokala effekterna av höstbudgeten som kom fram när riksdagsledamöterna Ewa Thalén Finné (M) och Ulf Nilsson (FP) besökte Trelleborgs hamn för att presentera budgeten. De fick hjälp av lokala politikerna Patrik Holmberg (C) och Åke Svensson (KD).

Det var Patrik Holmberg som uppmärksammade den möjliga effekten av sänkt restaurangmoms i Trelleborg.

Annons

– Som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden vet jag att en hamburgerrestaurang vill flytta hit och den som finns här vill hitta nya större lokaler. Sammanlagt kan det ge 50 nya jobb. Och det handlar om de så viktiga jobben för unga, en första chans på arbetsmarknaden.

Även de 25 jobben inom kulturen var det Patrik Holmberg som hittade.

– Kulturarvslyftet ska ge 4 400 nya jobb i Sverige för folk som står långt från arbetsmarknaden. Om man fördelar de jobben över landet skulle det ge 25 nya jobb i Trelleborg: kanske på Trelleborgen bland annat? menar Patrik Holmberg.

Ewa Thalén Finné trycker på att mycket av satsningen på underhåll av infrastruktur som finns i budgeten ska ge mer pålitlig trafik.

– Det gäller framför allt den nära pendlingen, till exempel mellan Trelleborg och Malmö. Men pengarna och resurserna räcker inte på långa vägar för att man ska vara säker på att tåg och bussar ska kunna gå i tid året om. Enligt Trafikverket behövs det tolv år för att åtgärda det eftersatta underhållet.

Det är dock inte pengarna som är det största problemet.

– Det finns till och med mer avsatt i budgeten än vad Trafikverket begärt. Det fattas både maskiner och arbetskraft och man kan troligen inte göra av med de pengar man fått, säger Ewa Thalén Finné.

Åke Svensson poängterar att Trelleborgs satsning på att vidareutbilda lärare nu kan fortsätta med pengar till kompetenshöjande.

Ulf Nilsson har tagit fram siffror på hur ohälsotalet förändrats i Trelleborg under senare år, så att färre ersättningsdagar från Försäkringskassan betalats ut. Antalet dagar i Trelleborg har sjunkit till nästan hälften sedan 2007. Samtidigt erkänner han att förändringarna i systemet gjort att vissa människor fått det svårt, men att det blir förbättringar i budgeten.

– Det gäller de så kallade nollklassade, med tidsbegränsad förtidspension, som nu ska få ersättning som tidigare.

Maria Sällberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons