Annons

Budgetdebatt men inget budgetbeslut

Det tog helt enkelt för lång tid. Efter en debatt på nästan fyra timmar om kommunens budget för 2013 beslutade man att skjuta upp besluten till senare i veckan.
Trelleborg • Publicerad 19 juni 2012
Foto: 

– Du är ju smidig som ett betongblock, muttrade oppositionsråd Catherine Persson (S) när hon kom i gräl med kommunalråd Ulf Bingsgård (M) om hur budgeten för 2013 ska röstas fram.

Debatten gick het och länge i Parken under måndagseftermiddagen och kvällen. Men något beslut kunde inte tas.

Annons

Till slut valde kommunfullmäktige mellan två alternativ: antingen att ställa olika budgetförslag i sin helhet mot varandra eller att rösta om varje nämnds budget för sig. Efter votering blev resultatet det senare. Men talman Inger Hansson (M) ansåg då att ärendet måste skjutas upp på grund av tidsbrist. Ett nytt möte planeras till slutet av veckan. Torsdag är föreslaget men inget är bokat än.

Under mötet debatterades skolan flitigt. I socialdemokraternas budgetförslag, som man bland annat vill finansiera med en skattehöjning på 0,25 kronor per skattekrona, satsas det extra på skolan. Bland annat fem miljoner kronor till barn med särskilt behov och knappt 16 miljoner kronor till förskola och fritidshem.

– Precis som man måste göra klart en väg man börjat bygga måste man bygga en bra skola. Annars funkar det inte. När man drar ner på en verksamhet är det eleverna som drabbas. Det är en förödelse som vi tar ansvar för, sa Sven Lindkvist (S).

– Jag tror lösningen finns inom skolan. Bildningsnämnden måste kunna omfördela pengarna så att det går ihop, menade Mikael Rubin (M).

Enligt kommunstyrelsens budgetförslag ska nio miljoner extra satsas på förskolan och på barn i behov av stöd.

– Bildningsnämndens budget ligger på 884 miljoner kronor. Det låter som att vi inte lägger några pengar på skolan. Men det stämmer inte, sa Ulf Bingsgård (M).

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons