Bryggor blev bred transport

Över 100 ton bred last passerade i sju omgångar genom Trelleborg på väg till hamnen under torsdagen. Avsändaren till de uppseendeväckande transporterna som genom sin längd krävde poliseskort var företaget FMT som tillverkar passagerarbryggor för kryssningsfartyg och passagerarflyg och är världsledande inom denna nisch.
Trelleborg • Publicerad 22 augusti 2002
BILD:CLAES NYBERG
BILD:CLAES NYBERGFoto: 

Stora transporter till utlandet är visserligen vardagsmat för företaget men gårdagens transport skiljer sig ändå genom sin storlek. BILD:CLAES NYBERG - Just den här gången är det spektakulärt, vi brukar inte göra så här stora sektioner men eftersom det är en sådan stor brygga gick det inte att göra den i smådelar, det hade inte varit tekniskt tillfredsställandet, förklarar Nils-Eric Anderberg, vd på FMT i Trelleborg. I stället fick trelleborgarna möjlighet att beskåda ett antal gigantiska ekipage: 36 meter långa och tre meter breda, och dessutom så höga att företaget fått låna in specialtrailrar från Danmark för att klara sig under järnvägsbron. Passagerarbryggan är på väg till USA, till kryssningsterminalen i Philadelphia, där delarna ska monteras av personal från FMT och sedan betjäna de största kryssningsfartygen i världen. Bryggan beräknas vara i drift den förste oktober. - Det är nog många som svär på vägarna i dag och säger jäkla bred last, jag som har bråttom, säger Nils-Eric Anderberg och skrattar.

Claes Nyberg claes.nyberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.