Annons

Bruten höft fick vänta för att slippa kö till akuten

En dement person på äldreboendet Myran föll och fick en fraktur på höften. Skadan upptäcktes två dagar senare, men sjuksköterskan valde att vänta ytterligare en dag på att tillkalla läkare. Anledningen var att slippa kön till akuten.
Trelleborg • Publicerad 18 mars 2010

TRELLEBORG. Den boende som är närmare 90 år och dement har fallit flera gånger tidigare. Direkt efter händelsen, på en lördag i januari, ska patienten inte ha visat några tecken på att ha brutit sig.

Dagen därpå kördes patienten i rullstol. Det hade hänt tidigare att patienten haft svårt att gå och därför kontaktades inte sjuksköterska.

Annons

En dag senare, på måndagen, bedömde en sjuksköterska att det kunde handla om en fraktur. Men den patientansvarige läkaren var inte i tjänst. Trots det tog sköterskan inte kontakt med beredskapsjouren eller någon annan läkare, vilket är rutinerna, enligt Marie Bergholtz.

Sköterskan ska ha valt att vänta till tisdagen för att patienten skulle få vara lugn och trygg och slippa en lång kötid på akutmottagningen. Ett agerande som hon har fått synpunkter på.

– Finns det en organisation för hur vi kan arbeta så är det den vi ska arbeta efter, säger Marie Bergholtz, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Trelleborgs kommun som har gjort anmälan.

Hon har sett till att personalen blivit informerad om vad som gäller. Socialstyrelsen kan komma att besluta om ytterligare åtgärder för att liknande händelser inte ska inträffa igen.

Johan Silfversten Bergman
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons