Annons

Brottsligt med hakkorsklistermärken

Justitiekanslern menar att de klistermärken med hakkors som hittades på en trelleborgsskola var hets mot folkgrupp. Men samtidigt lade JK ner förundersökningen eftersom brottet redan kan vara preskriberat.
Trelleborg • Publicerad 13 juni 2002

Klistermärken med hakkors på ska anses som tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp. Det menar justitiekanslern, JK som med anledning av två klistermärken med hakkors på som påträffades i en skola i Trelleborg för något år sedan har fått ärendet på sitt bord. Men justitiekanslern har beslutat att inte inleda någon förundersökning om brottet eftersom risken är stor att det redan är preskriberat. Preskriptionstiden för ett sådant brott är ett år. - Det står enligt min mening klart att klistermärkena innefattar hets mot folkgrupp. I ärendet saknas emellertid uppgifter som kan tjäna som något underlag för bedömning om när klistermärkena kan antas ha utgivits, skriver justitiekanslern i sitt beslut och menar att eftersom man kan anta att inget straff därmed kommer att kunna utdelas så ska förundersökning inte inledas.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons