Annons

Brottslig fångst av småfåglar

En person i Trelleborg misstänks för att hålla småfåglar, finkar, i fångenskap. Det är förbjudet enligt Artskyddsförordningen.
Trelleborg • Publicerad 9 januari 2002

Polisen har fått tips från och till under ett par års tid, men har för lite underlag för att en åklagare ska besluta om husrannsakan.

Det är ett exempel på ett växande problem med fångst och försäljning av svenska småfåglar.

Annons

- Vi har alltid haft en liten fångst av småfåglar, säger Kaj Månsson, Rikspolisstyrelsens expert på illegal handel med djur. Men under senare år har problemet vuxit snabbt.

I södra Europa är det vanligt att hålla vilda småfåglar i bur. Med en ökad invandring har vanan att fånga småfåglar också följt med. Metoderna som används kommer också från Medelhavsländerna, framför allt limsticka.

Tekniken går ut på att preparera en sticka med ett segt, italienskt lim som ursprungligen togs fram för att fånga brunråttor.

Sedan kläs stickan med fröställningar som samlats in tidigare under säsongen. När fågeln landar för att äta sitter den fast.

- Den här illegala jakten kan förekomma mitt inne bland bostadshusen, säger Kaj Månsson. Ofta finns limstickorna inne bland buskar där de inte syns så tydligt.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons