Annons

Brottaren som bor i byn

Det är inte alla som vet att han heter Ingemar Olsson. För många är han bara Brottaren eller Bonden. "Jag har varit Skegriebo i hela mitt liv. Det trivs jag med", säger han i en intervju med TA där han berättar om dansbanan förr och det gamla tegelbruket .
Trelleborg • Publicerad 8 maj 2008
"Visst blev det en del slagsmål på dansbanan". Bild: Tomas Nyberg
"Visst blev det en del slagsmål på dansbanan". Bild: Tomas NybergFoto: 

Han möter upp ute på gården, som ligger vackert belägen, mitt mellan böljande rapsfält och landsvägen. Ingemar Olsson bor på Tegelbruksgården i Skegrie.

Han är tredje generationen som brukar jorden vid gården. Farfar Olof Olsson var den som flyttade dit 1918 och uppförde bostadshuset. Det är byggt med tegel från tegelbruket som låg där för hundra år sedan. Tegelbruket, som drevs av några danskar, lades ned 1906. Spåren av bruket är få i dag. Ett hus där tegel formats är den enda byggnaden som bevarats.

Annons

Ingemar tog över gården efter sin far Sven för snart 30 år sedan. När hans far fortfarande var i sin krafts dagar bodde Ingemar under 25 år i en villa inne i Skegrie.

Förutom sockerbetor odlar Ingemar korn, vete och raps.

Men det är inte bara lantbruk som Ingemar ägnat sig åt i sina dar. Brottning är en idrott han har ägnat sig åt genom åren. Hans bror Göran, som inte längre är i livet, var också en hängiven brottare.

Förutom jordbruket skötte Ingemar och hans far renhållningen i det som tidigare var Skegrie storkommun. Sophämtningen skedde fram till slutet av 1960-talet. I dag hjälper han nyblivna villaägare med jordfräsning och även med att forsla bort bråte från tomterna. Känd är han även för sina loppisar och den årliga kräftskivan i maskinhallen.

Nostalgisk blir han när gamla tider förs på tal:

- Det var ett helt annat liv i byn då, när jag växte upp. Med fem affärer, järnvägsstationer och Tivolit som riggades upp i augsti varje år. Dit kom många och dansade. På den dansbanan är det många som har träffat sin partner, säger Ingemar.

- Det kom folk från alla håll och kanter. Från Trelleborg och från Höllviken. Visst blev det en del slagsmål mellan invånare från byar på Söderslätt och Höllvikenbor. Värsta sammandrabbningarna var nog när drängarna från Kämpinge cyklade hit för att dansa. Men det blev aldrig riktigt blodigt när det slogs, kanske en och en annan blåtira. Särskilt ett hus hade betydelse under hela hans uppväxt:

- Idrottshemmet förstås. Det har varit mitt andra hem. Där hade vi roligt.

Bara ett stenkast från Ingemars egna ägor finns det planer på att bygga ett hundratal nya hus.

- Det är bra på ett sätt, men på ett annat är det trist för den fina åkermarken, tycker han.

Annons

Inte nog med att han är brottaren i byn, bonden och loppmarknadsarrangör. Under skoltiden var han dessutom lekkamrat med TA-sportens Sigge Hansson.

- Han var en rolig jäkel, Sigge. Redan då. Jag minns att jag bar omkring honom på ryggen. Han var liden och nätt. Vi hade väldigt kul.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Johan Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons