Broderier med smak av Thailand

Thailand stod i fokus när föreningen Lustbrodöser visade broderier på Kulturbruket på lördagseftermiddagen.
Trelleborg • Publicerad 22 mars 2010
Foto: 
Ingrid Malmström visar yaofolkets bräm, som var i fokus för söndagens workshop.
Ingrid Malmström visar yaofolkets bräm, som var i fokus för söndagens workshop.Foto: 

TRELLEBORG. Med bilder på folkliga broderier från landet, med te och thailändska bakverk samt en workshop i hur man gör bräm lika stiligt som yaofolket norra Thailand, kändes det nästan som att man hade förflyttats till det asiatiska kungadömet.

När yaofolket gör sitt bräm, som är en slags garnering på mössor, rockar och andra klädesplagg, ser det ut som ulliga tofsar. Att lära sig i att tillverka sådana var en lämplig sysselsättning på lördagsförmiddagen, tyckte Lustbrodöserna, som träffas en gång i månaden och broderar tillsammans.

– Vi träffas en gång i månaden i min ateljé. Vi inspirerar varandra och tipsar om idéer, böcker och tidskrifter om broderier, säger Ingrid Malmström som tycker det är fascinerande med fritt broderi, där man inte går efter något mönster.

– Man kan göra vad som helst, till exempel sy in gamla broderier i nya. Det är som att måla, fast med tyg och garn.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.