Annons

Broderi över generationsgränserna

Linnea har lärt sig broderiet av sin mamma Åsa som i sin tur lärde sig det av sin mamma Anita. Idag är de allihop med i samma broderiförening och kan tipsa och inspirera varandra.
Trelleborg • Publicerad 7 maj 2009
Vänster: Åsa, Linnea och Anita Lindahl har lagt ner ganska mycket tid på broderiet inför vernissagen på lördag. Hur mycket de broderar i vanliga fall varierar. Höger: Verk av Maj Hansson. Foto: Claes Nyberg
Vänster: Åsa, Linnea och Anita Lindahl har lagt ner ganska mycket tid på broderiet inför vernissagen på lördag. Hur mycket de broderar i vanliga fall varierar. Höger: Verk av Maj Hansson. Foto: Claes NybergFoto: 

Linnea Lindahl fyller 11 år i sommar och är därmed den yngsta medlemmen i Täcklebro broderiakademi, en rikstäckande förening för broderi. Hon har varit medlem i två år, lika länge som mormor Anita Lindahl. Mellangenrationen, Åsa Lindahl, var först ut och blev medlem ett år före dem.

TA träffade dem alla tre när de förberedde utställningen av fritt broderi som den lokala gruppen i Trelleborg ska ha på Garvaregården hela maj. De har alla tre haft med sig broderiet hela livet och trivs med handarbetet.

Annons

- Men i höstas skulle vi börja med korsstygn i skolan. Det var inte roligt, säger Linnea Lindahl.

Hennes mamma och mormor förstår henne, trots att de båda två är syslöjdslärare.

- Jag tycker inte om mönster. En del ritar upp innan, men jag sitter bara med nålen och tyget, förklarar Åsa Lindahl.

De jobbar alla tre på olika sätt och skapar helt olika saker. Temat för utställningen är vår jord och alla 13 utställare har tolkat det på olika sätt. Linnea Lindahl har gjort små tavlor med älvor på medan Anita Lindahl valt att återge sina upplevelser på en resa till Indien.

- Jag tyckte så mycket om kvinnodräkten, sarin, och tyckte att det liknade färgglada fjärilar, berättar hon innan det är dags att fortsätta hänga konstverken på plats inför vernissagen på lördag.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons