Bro längs järnvägen förslag till hamninfart

Tekniska nämndens utredning föreslår en ny infart till hamnen österifrån längs järnvägen. Fordonen till hamnen startar från ett truck-centrum på industriområdena norr om väg 9.
Trelleborg • Publicerad 21 september 2013
Foto: 
Foto: 

Ett sätt att lösa infarten är att dra vägen till hamnen från truck-centrumet på öster längs järnvägen på en bro över väg 9. Det skulle innebära att hamntrafiken separeras helt från övrig trafik på vägen från truckcentrumet till hamnen.

- Alla partier utom Miljöpartiet var eniga om att skicka förslaget vidare, säger Eric Samuelson (M), ordförande i tekniska nämnden.

MP valde att reservera sig mot förslaget som är en del i den stora föreslagna och delvis redan genomförda förändringen av hamninfrastrukturen i Trelleborg, med flytt av färjelägena och ny infart österifrån till hamnen via en ringväg.

- Vi har fått igång en dialog med Trafikverket om en ringväg runt Trelleborg, säger Eric Samuelson.

I samband med tekniska nämndens sammanträde häromdagen presenterades två nya utredningar om hur infrastrukturen för hamnen kan lösas med infart österifrån. Dels handlar det om ett truckstop på öster, dels om själva infarten till hamnen.

Utredningen har tittat på tre olika alternativ för lokaliseringen av truck- och logistikcentrum. Dels vid västra industriområdet, dels i hamnen, dels i öster, vilket utredningen menar är det bästa valet.

- Det är två områden som är aktuella för ett truckcentrum dels ett precis öster om järnvägen, norr om väg 9, dels ett andra område öster om Dalköpingeån, säger Eric Samuelson.

Området närmast järnvägen kommer enligt utredningen troligen inte att räcka till. Där finns inte heller någon plats för kringverksamhet som logistikcentra eller verkstad.

Det östligare området har betydligt större plats. Där finns utrymme för alla servicefunktioner samt för inhägnad långtidsparkering.

Beräknad körtid till Trelleborgs hamn är cirka fem minuter från det första området och ungefär sju minuter från det östliga området.

När det gäller infarten till hamnen har utredningen dels tittat på alla tidigare förslag, dels studerat fyra alternativ mer noggrant.

Det handlar om infart västerifrån genom hamnområdet, en nedgrävd infart västerifrån, en östlig infart vid före detta Scan, som kommunstyrelsen rekommenderade år 2010, samt en infart längs järnvägen.

Det är det fjärde alternativet, med antingen en korsning med väg 9 eller en bro över vägen längs järnvägen som utredningen rekommenderar.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.