Brister på väg att åtgärdas
Förra veckan berättade vi att Skolverket går till hårt angrepp på flera skolor i Trelleborg.
Kritiken grundar sig på en inspektion som myndigheten har arbetat med i flera månader.
– Det är bra att det görs sådana genomgångar. Nu ska vi gemensamt diskutera vad som ska åtgärdas och hur det ska göras, säger Barbro Melander. Nu har de skolar som kritiserats tre månader på sig att åtgärda de påtalade bristerna.
Flera skolor inom såväl grundskola som på gymnasienivå har fått anmärkning för att man satsat alltför mycket på kärnämnena svenska, engelska och matematik, vilket enligt skolverket fått till följd att andra ämnen kommit i skymundan.
Särskolan har fått kritik för att man satt betyg på alla sina elever i årskurs 8 och 9. Enligt skollagen får det enbart sättas betyg på de högstadieelever som har föräldrarnas medgivande.
– Vi vet att vi har gjort ett formellt fel när det gäller betygssättningen. Rutinerna ska ändras, lovar Ingela Björklund, rektor på särskolan.
Hon berättar att det är andra året i rad som alla elever i årskurs 8 och 9 på särskolan fått betyg. – Det är bara ett fåtal föräldrar till de cirka 15 eleverna i de båda årskurserna som inte vill att deras barn ska få betyg. Det är dock inte försvarbart för den betygssättning som vi har tillämpat. Vi ska genast ändra formerna för att sätta betyg, fortsätter Ingela Björklund.
För Liljeborgsskolans del handlade det om att skolan inte erbjöd teckenspråkskurs som B-språk, vilket krävs enligt skollagen.
– Vi saknade teckenspråk som alternativ vid sidan av tyska och franska, som båda klassas som B-språk, berättar Magnus Wikström, rektor på Liljeborgsskolan.
Teckenspråk erbjuds för dem som ska börja sjunde klass i höst, garanterar han.
Magnus Wikström säger att skolan fått kritik på flera andra punkter som just nu utvärderas, bland annat det som gäller rutinerna för betygsättning.
– En lärare får inte gå in i betygskatalogen och ändra betyg. Det måste göras i samråd med andra lärare. Detta har dock förekommit på vår skola. Det ska inte upprepas, säger Magnus Wikström.
Kritiken från Skolverket har även gällt begränsat elevinflytande i flera skolor, både i grundskolan och på gymnasiet.
Myndigheten har dessutom påpekat att flera grundskolor inte gett eleverna tillräckligt stor frihet att välja inriktning i ämnet elevens val.
Johan Persson
0410-545 34
johan.persson@allehandasyd.se