Bristen på yrkeslärare kommer att öka
En fjärdedel av Söderslättsgymnasiets lärare är 60 år och äldre. De som är mellan 50 och 59 är ännu fler. Generationsväxlingen är på gång i skolan och har varit det under några år. Ett sätt att dämpa den kan vara att personalen jobbar längre än till 65 år.
– Vi har sett att det finns ett intresse för det, säger personalstrateg Vendela Muhrén.
Hon tror inte att växlingen kommer att skapa stora problem inom skolan.
– Elevunderlaget har minskat. Barnkullarna blir mindre och fritt val till gymnasiet har fått elever att söka sig bort från kommunen.
Detta gör att lärarbrist inte borde uppkomma i och med generationsväxlingen. Men det finns undantag. Yrkeslärare är svåra att hitta idag. Inte bara i Trelleborg utan i hela Sverige.
– Generationsväxlingen har redan startat hos oss, säger Göran Andersson som är rektor för estetiska programmet och byggprogrammet.
Det är svårt att hitta behöriga lärare som ersätter dem som går i pension. Därför finns det många obehöriga lärare på dessa program. En lösning har blivit att låta dem studera samtidigt som de undervisar och på det sättet få dem behöriga på sikt.
– Idag har vi mellan fyra och sex lärare som läser vid sidan av, berättar han.
Moroten för de obehöriga lärarna är anställningstryggheten och höjd lön.
– Är man obehörig lärare går man på visstidsanställning men som behörig blir man fast anställd. Har man familj eftersträvar man nog fast jobb, säger Vendela Murén.
Samma problem som med yrkeslärare finns hos speciallärarna på gymnasiet. Där är det också brist.
– Vi har behöriga gymnasielärare idag som är intresserade av att vidareutbilda sig till specialpedagoger och de får möjlighet till detta genom lärarlyftet. Detta är ett sätt att säkerställa personalförsörjningen för specialpedagoger i framtiden, säger hon.