Annons

Bristande intresse för intraprenad

Hemtjänstpersonalen i Trelleborgs kommun har erbjudits att själva driva verksamhet och ta ansvar för en egen budget. Men intresset tycks i princip vara obefintligt. Bara en var anmäld till informationsmötena.
Trelleborg • Publicerad 16 maj 2011

TRELLEBORG. Två gånger har kommunen försökt bjuda in till informationsmöte om så kallad intraprenad, ett sätt för offentliganställda att driva verksamhet i en företagsliknande form. Tanken är att det ska införas inom hemtjänsten för att ge anställda möjlighet att prova på hur det är att driva eget och för att ge vårdtagarna fler valmöjligheter.

Men båda gångerna har bara en anställd svarat ja på inbjudan. Förra gången erbjöds den som tackade ja att få en egen privat information men tackade då nej. Denna gång har man beslutat att ställa in mötet.

Annons

– Vi får fundera på om vi ska informera på något annat sätt. Detta verkar inte vara en framkomlig väg, säger verksamhetschef Kenneth L Johansson som erkänner att man kanske varit otydlig i inbjudan.

Han menar att det finns stora möjligheter för den som driver intraprenad att påverka sitt eget arbete och att få fortbildning. En eventuell vinst i verksamheten får inte plockas ut i pengar eller högre lön men kan alltså användas för personalutveckling.

– Fortbildning kan kanske vara moroten i det här, säger Kenneth L Johansson.

Socialnämndens ordförande Marianne Ohrlander (M) tolkar att ingen anmält sig till informationsträffarna som allmänt ointresse.

– Vi kan inte göra mer. Vi kan inte tvinga människor till att starta intraprenad. Vi har bett tjänstemännen att hålla det levande inom respektive område. Alla enhetschefer har fått informationen, säger hon.

Hon menar syftet med intraprenad är att man får prova på att driva en verksamhet för att sedan kanske starta eget men att tanken på just intraprenad kan behöva mogna.

– Trelleborg är inte känd för att vara en företagarstad. Åtminstone inte inom det här området. Men vi har väldigt många duktiga som jobbar ute i kommunens hemtjänst. Jag önskar att de själv skulle kunna driva sin egen lilla firma, säger hon.

Henrietta Johansson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons