Annons

Brist på sjuksköterskor på röntgen

I Trelleborg lyckas inte röntgenavdelningen uppfylla socialstyrelsens rekommendationer för mammografin. Brist på sjuksköterskor är orsaken.
Trelleborg • Publicerad 16 februari 2006

– Vi kallar efter hand och kämpar på för att komma upp i normal kapacitet, säger Ulf Nyman, verksamhetschef för röntgenavdelningen på Trelleborgs lasarett.

Socialstyrelsen rekommenderar att landstingen kallar alla kvinnor från 40 år till mammografiscreening, röntgenundersökning av brösten.

Annons

Kvinnor över 55 bör kallas med 18 månaders mellanrum.

De under 55 bör kallas vartannat år. Men på lasarettet i Trelleborg råder generellt ett års fördröjning för kallelserna, på grund av resursbrist.

– Vi har för få sjuksköterskor. Vi har jobbat på att rekrytera fler och nu ser det ut att komma en ljusning. Universitetssjukhusen har fyllt upp sin sjuksköterskepool och då kanske det blir fler över till oss, säger han.

För att kunna leva upp till socialstyrelsens rekommendationer behöver avdelningen ytterligare tre sjuksköterskor, enligt Ulf Nyman. En är på väg till-baka efter en tids tjänstledighet. Två kommer att rekryteras under våren, hoppas verksamhetschefen.

– Vår målsättning är att vi ska komma upp i full kapacitet till hösten, säger han.

Att skicka vidare kvinnor till andra sjukhus har inte varit aktuellt, enligt Ulf Nyman. – De har inte heller haft kapacitet. I Malmö har man kallat kvinnor från 50 år eftersom man inte haft resurser. Först då har man kunnat upprätthålla rätt intervall mellan kallelserna, säger Ulf Nyman.

Att börja kalla kvinnor först när de fyllt 50 år, i stället för 45 som Region Skåne generellt har beslutat, är önskemål som framförts även härifrån, utan att få gehör bland politikerna, enligt Ulf Nyman.

Han menar att bristen på utbildade läkare och sjuksköterskor innebär ett framtida problem som måste lösas.

– Det här kommer att bli ett stort problem inte bara i region Skåne på sikt. Tillsammans med professionen måste politker och tjänstemän starta en dialog, se över problemet och lägga upp en handlingsplan, säger han. Att Maud Palmér och hennes väninnor fick en tid direkt efter att de själva kontaktat röntgenavdelningen beror på tillfälligheter, enligt Ulf Nyman.

– Det var nog så att man var hygglig och klämde in dem eftersom de ringde och var oroliga. Men den som känner en knöl eller är orolig ska vända sig till sin läkare som i sin tur remitterar till oss. Det är den vägen man får gå, säger han. Han vill inte uppmana oroliga kvinnor att själva ringa till röntgenavdelningen för att boka tid.

Annons

– Risken är att vi får många samtal och blir ännu mer överbelastade, säger Ulf Nyman.

Jessica Bloem Pettersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons