Annons

Brist på resurser ger färre narkotikabrott

Antalet anmälda narkotikabrott minskar drastiskt i Trelleborg. Orsaken är att polisen under förra året inte haft tillräckligt med resurser för att jobba mot narkotikan i samma omfattning som tidigare.
Trelleborg • Publicerad 18 januari 2012
Antalet anmälda knarkbrott minskar men det gör inte drogerna i samhället. Det är närpolischefen Sven-Inge Nilsson och kuratorn Maria Böös överens om. foto: colourbox
Antalet anmälda knarkbrott minskar men det gör inte drogerna i samhället. Det är närpolischefen Sven-Inge Nilsson och kuratorn Maria Böös överens om. foto: colourboxFoto: 
Cannabisodling.
Cannabisodling.Foto: 

Antalet anmälda narkotikabrott minskade 2011 med drygt femtio procent. Från 721 anmälningar 2010 till 352 i fjor.

– Det ser bra ut att det sjunker men egentligen skulle det vara tvärtom. Men det beror framförallt på resurser, säger närpolischefen Sven-Inge Nilsson.

Annons

Narkotikabrotten anmäls inte till polisen av allmänheten utan är istället beroende av vilka resurser myndigheten själv sätter in för att upptäcka dem. Ett exempel på det är 2010 då det gjordes rekordmånga anmälningar om narkotikabrott. Kärnan i det arbetet var polisens spaningsgrupp.

– Vi hade ett ärende då som gav väldigt många anmälningar, säger Sven-Inge Nilsson.

Under förra året var spaningsgruppen på Söderslätt i perioder inkopplad på utredningar av annan grov brottslighet och det tog kraft från arbetet mot narkotikan. Förändringar i spaningsgruppen har också påverkat arbetet.

– Vi har inte haft kraft att vara bra på det här området, för det är inte så att narkotikan har minskat, säger Sven-Inge Nilsson.

Ambitionen i år är att siffrorna åter ska öka.

– Vår prioritet mot narkotikan är stor. Vi ska sätta in stötar mot det här och öka tempot, säger Sven-Inge Nilsson.

Karin Ohlsson
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons