Annons

Brist på praktik ger nödlösning

En arbetsgrupp och närmare kontakter med kommunen. Det är byggprogrammets åtgärder för att ordna fler praktikplatser.
Trelleborg • Publicerad 22 september 2009

TRELLEBORG. – Vi måste kunna ge eleverna bra och seriösa praktikplatser där de verkligen får göra något, säger läraren Jan Larsson.

Jan Larsson är lärare på byggprogrammet på Bastionsskolan. För närvarande ingår han i en arbetsgrupp som arbetar med att ordna fram praktikplatser. En person har också anställs på heltid för att sköta kontakterna mellan skolan och olika byggföretag.

Annons

– Det är bekymmersamt. I årskurs tre är det 21 av 57 elever som inte har fått någon praktikplats. Knepigast är det för dem som har valt inriktningen snickeri. Däremot är det inga problem för eleverna med måleriinriktning, säger Jan Larsson.

Praktiken är en viktig väg in i arbetslivet. Eleverna får praktisk erfarenhet som många gånger leder till sommarjobb och vikariat. Totalt handlar det om 600 timmar som varje elev ska tillbringa ute på praktik. För eleverna i årskurs motsvarar det 3 dagar i veckan.

– Vi har jobb på gång ute hos olika företag så jag är säker på att det löser sig. Men konjunkturen är svår för hela branschen. Vi måste kunna ge eleverna bra och seriösa praktikplatser där de verkligen får göra något, säger Jan Larsson.

För att öka tillgången på praktikplatser har Bastionskolan fördjupat sitt samarbete med fastighetsförvaltningen i Trelleborgs kommun. Tanken är att fler ska kunna praktisera på kommunala byggarbetsplatser.

För elever som trots det blir utan praktik ersätts de timmarna med extra undervisning på skolan.

– Det är en nödlösning som vi har tvingats ta till. Vi har bra kontakter med kommunen men de kan ju inte emot hur många elever som helst, säger Jan Larsson.

Hur påverkar bristen på praktikplatser eleverna?

– Naturligtvis påverkar det negativt. Att få in en fot ute på arbetsplatserna är jätteviktigt när man sen ska in i yrkeslivet. Men det känns ändå som att konjunkturen kommer att ljusna och jag hoppas att vi kommer att kunna erbjuda praktikplatser på samma sätt som tidigare.

Johan Silfversten Bergman
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons