Brist på personal ett hot mot Trelleborgsföretag
På onsdagseftermiddagen slog Malmömässan upp portarna till Industrinatten. Närmare 40 industriföretag, varav fyra från Trelleborg, visade där upp sig för omkring 1 000 gymnasieelever och niondeklassare.
Även om de deltagande företagen är verksamma inom en rad olika branscher har de flesta åtminstone ett gemensamt: Svårigheten att hitta personal.
– Det är ett stort problem. Företag får säga nej till ordrar för att de inte har kapaciteten, säger Christine Harde, projektledare på Industriella utvecklingscenter syd som arrangerar Industrinatten i sydvästra Skåne.
Hennes bild bekräftas av Anders Rundqvist, vd för Tre-Mek i Trelleborg:
– Alla har vi samma problem att hitta folk. Framför allt cnc-operatörer. Att det är sådan brist tror jag till stor del handlar om att man har fel bild av industrin. Du svingar inte med en slägga längre. Det är ett högteknologiskt arbete som varken är tungt eller skitigt, säger han.
Tillsammans med ett par kollegor från företaget befinner han sig på Malmömässan för att sedan snabbt åka tillbaka till företaget för att ta emot ett par busslaster med elever som ska få en rundvandring och inblick i hur det ser ut ”på golvet”.
Han har inga överdrivna illusioner om att arrangemang som Industrinatten ska lösa alla problem. Men han hoppas att det åtminstone ska kunna göra att några får upp ögonen för en yrkesbanan som i dagsläget garanterat ger jobb.
– Att eleverna får komma ut till oss och titta tror jag kan vara viktigt. Då kan de få en mer rättvis bild av hur verkligheten ser ut.
– Men egentligen tror att jag att det är föräldrar som borde komma hit. Ofta är det nog deras bild av industrin som skitig och tung som smittar av sig på deras barn.
Någon ”quick fix” hur kompetensförsörjningen ska lösas är svår att hitta. Men projektledaren för Industrinatten, Christine Harde, efterlyser ett närmare och tätare samarbete mellan skolan och näringslivet.
– Det som eleverna får lära sig på sina utbildningar är inte alltid det som företagen efterfrågar, konstaterar hon.
Ett ännu större problem är att utbildningar läggs ner eller på is på grund av för få sökande. Så är fallet med det industritekniska programmet i Trelleborg.
– Ja, man undrar var framtidens personal ska komma ifrån, säger Anders Rundqvist.
Trelleborgsföretaget Protega deltar också i Industrinatten. Förhoppningen är att fler ska få upp ögonen för företaget. Och att man kanske hitta någon eller några som i framtiden söker sig till dem.
– Vi är inne i en fas där vi växer och är i behov av personal. Men det är svårt, säger företagets forskningschef Emma Nordenberg och berättar att man ofta får skräddarsy egna internutbildningar för att få den kompetens man letar efter.
Hon och hennes kollega, produktionschefen Fredrik Telhag, påpekar att det är utbildning som krävs. Även de tidigare ”enklare ” yrkena blir allt mer komplexa. Och lyckas inte industriföretagen, och samhället i stort, attrahera fler unga att söka sig till industriyrkena kommer det få tydliga konsekvenser. Vilket många redan märker av.
– Det hämmar tillväxten, det råder det ingen tvekan om, säger Fredrik Telhag.