Brist på information upprör

Planerna på att leda bort grundvatten till biogasanläggningen i Jordberga möts av oro och irritation från flera kringboende. Bristen på information är en del av anledningen till upprördheten.
Trelleborg • Publicerad 29 juli 2014
Foto: 

Flera som TA har pratat med är irriterade över företaget WSP:s sätt att hantera processen kring den ansökan om grundvattenbortledning som man skickat till mark- och miljödomstolen. De boende är bland annat oroliga för att deras dricksvatten ska ta slut och vill ha mer klarhet i hur de påverkas.

I förra veckan publicerade TA också en insändare signerad oppositionsrådet Helmuth Petersén (SD) i vilken han ondgjorde sig över att WSP inte kallat till något informationsmöte för att utveckla sina tankar kring projektet.

Fredrik Björkman, hydrogeolog på WSP, säger att man valt att inte ha något informationsmöte i nuläget, men att ett sådant kan bli aktuellt i ett senare skede.

– Vi har i nuläget valt att ha ett skriftligt samråd med 120 fastighetsägare där de boende får lov att komma in med synpunkter. De får gärna ringa mig om de undrar något också. Men vi tycker det är bättre att börja med ett skriftligt samråd så att alla får samma information. På informationsmötena brukar det inte komma så många, säger Fredrik Björkman, som också menar att boende kan skicka in sina synpunkter under hela processen, ända tills mark- och miljödomstolen fattar sitt beslut.

Angående de boendes oro för att vattnet ska försvinna håller Fredrik Björkman med om att den risken finns.

– Ja, men vi bedömer den som väldigt liten. Vi kommer att ha ett kontrollprogram där vi kontinuerligt mäter vattennivån, säger han.

Fanny Nyberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.