Annons

Brist på företagsmark hotar

Det kan bli brist på attraktiva industritomter i Trelleborg de närmaste åren. Varningen kommer från det kommunala bolaget Östersjöterminalen.
Trelleborg • Publicerad 6 april 2010

Det är i ett yttrande över kommunens nya översiktsplan som Östersjöterminalen varnar för att kommunen inom ett par år kan stå utan bra industrimark.

– Vi vill att det ska finnas en bra framtid för handel och industrialisering i kommunen. Man ska inte bara bygga bostäder, utan man måste också ta med industrin i bilden, säger John Nilsson (SPI), ordförande i Östersjöterminalen.

Annons

I yttrandet skriver John Nilsson och bolagets vd Rutger Persson, tidigare kommundirektör, att tyngdpunkten i översiktsplanen ligger på infrastruktur och bostadsbyggande, och i mindre utsträckning på företagsetableringar. Detta bör ändras i planen, skriver bolaget.

Östersjöterminalen skriver att det visserligen finns mark avsedd för företagsetableringar, men att tre av områdena bara kan bli aktuella ifall hamnen byggs ut samt ringväg och pågatåg blir verklighet. Då återstår endast lite mark på östra industriområdet och ett område för handel på västra industriområdet. Detta är inte tillräckligt, anser Östersjöterminalen, som påpekar att det kan ta tid innan de stora infrastrukturförändringarna är genomförda.

Östersjöterminalen vill ha en bred diskussion i frågan, annars finns det risk att kommunen står utan företagsmark att erbjuda.

– Vi är inte direkt oroliga, men vi vill att man tänker på detta i den fortsatta planeringen, säger John Nilsson.

Martin Strandberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons