Annons

Brist på chaufförer ger inställda bussturer

Det är ont om bussförare i hela södra Skåne. Sjuka och lediga förare har inte kunnat ersättas. Persontrafikföretaget Arriva tvingades ställa in sex bussturer med linjen 146 mellan Malmö och Trelleborg förra veckan.
Trelleborg • Publicerad 1 augusti 2006

Orsaken är förarbrist. Företaget har inte kunnat hitta ersättare till chaufförer i Trelleborg som har blivit sjuka eller är lediga på grund av andra orsaker.

– Den här extrema värmen har orsakat många sjukdomsfall. Bland annat detta ledde till att vi helt enkelt inte klarade att få fram någon ersättare till turerna, säger Hans Nilsson, driftschef på Arriva.

Annons

Turerna som fick ställas in var alla under vecka 30 och det gällde båda riktningarna mellan Trelleborg och Malmö.

– Det är ovanligt att sådant här händer, men i semestertider på sommaren brukar det vara någon kritisk vecka som är vår akilleshäl, säger Hans Nilsson.

– Vi har dammsugit trakten på förare sedan tidigt i våras och försöker ha lång framförhållning, säger han.

För tillfället jobbar den befintliga personalen övertid för att klara alla turer men Hans Nilsson utesluter inte att Arriva kommer tvingas ställa in någon mer tur.

– Det finns en risk för det under vecka 31, men veckan därpå börjar folk komma tillbaka efter semestern, så då kommer vi komma i fas igen, säger han.

Han berättar att det tar sex månader att utbilda en bussförare och att Arriva håller hårt på det. – Anledningen till allt detta är i grunden att trafiken och resandet totalt har ökat. Vi rekryterar allt vi kan, men det finns fortfarande luckor som i värsta fall orsakar saker som de här inställda turerna, säger Hans Nilsson.

Arriva är en av Skånetrafikens entreprenörer. Sven Tufvesson är chef för området regionbussar på Skånetrafiken och är bekymrad över det inträffade.

– Jag ska i allra högsta grad ta tag i det här och undersöka vad det finns för bakomliggande orsaker, säger han.

Arriva kör många olika linjer för Skånetrafiken och har gjort så i många år. Om en tur inte körs som den ska blir Arriva inte bara av med intäkterna för just den turen utan tvingas också betala ett vite till Skånetrafiken eftersom de inte utfört sitt uppdrag.

– Vitet varierar men kan uppgå till några tusen per tillfälle, säger Sven Tufvesson.

Annons

– Vi ser allvarligt på det här eftersom det är vi på Skånetrafiken som i slutänden har ansvaret för resenärerna, säger han.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons