Brist på boenden ställer till det för kommunen

Vård- och omsorgsnämnden klarar inte att verkställa beslut inom tre månader som både socialtjänstlagen och LSS kräver. Det framgår i två revisionsrapporter.
Trelleborg • Publicerad 19 februari 2009

Den externa revisorn har tittat på beslut om insatser som regleras av både socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. I båda fallen kan kommunen inte erbjuda beslutade insatser inom tre månader.

När det gäller socialtjänstlagen är det bristen på platser på särskilda boenden som ställer till det. Här är flera ärenden föremål för vitesföreläggande.

Hösten 2007 hade 25 personer väntat i mer än tre månader på att få en plats på ett boende men i dagsläget är den siffran nere i fyra personer.

Socialchefen Karin Cederholm tror att behoven kommer att kunna tillgodoses bättre när det under året tillkommer platser på Täppan, Högalid och Borgvallen.

När det gäller LSS har tio personer beslut om boende med särskild service men det saknas i nuläget lediga platser. Under året ska ett nytt LSS-boende byggas vid Östergården. Enligt vård- och omsorgsnämnden behövs det sex nya platser per år under de närmaste åren.

Sedan första juli 2008 ska kommunen precis som när det gäller insatser enligt socialtjänstlagen, rapportera in alla gynnande beslut inom LSS som inte verkställts inom tre månader till länsstyrelsen.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.